Featured, International

Negocierile post-Brexit arată că Uniunea Europeană și Marea Britanie vor ajunge la cuțite

Regatul Unit şi Uniunea Europeană „se vor sfâşia reciproc” în tratativele pentru un acord comercial care va trebui finalizat până la sfârşitul acestui an, este de părere ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, conform The Guardian.

La Forumul de Securitate de la Munchen, ministrul francez a declarat că va fi foarte greu pentru Marea Britanie să îşi atingă obiectivul de a obţine un tratat de liber schimb până la finalul anului, având în vedere conflictul dintre cele două părţi.

„Cred că, în ceea ce priveşte problemele legate de comerţ şi crearea unui mecanism pentru viitoarele relaţii, ne vom sfâşia reciproc”, a spus Le Drian. El a mai adăugat că disputele sunt nenumărate şi că doar între Franţa şi Regat există dispute majore, inclusiv în ceea ce priveşte pescuitul. „Este normal ca în cadrul negocierilor fiecare parte să îşi protejeze interesele”, a completat ministrul francez.

Regatul Unit a părăsit blocul european în urmă cu două săptămâni, însă va rămâne membru al pieţei unice încă un an, în cadrul unei perioade de tranziţie. Celelalte 27 de state ale Uniunii îşi pregătesc mandatele pentru discuţiile legate de relaţia viitoare cu Marea Britanie, iar Franţa, determinată să promoveze o integrare europeană şi mai puternică, se pregăteşte să joace dur în faţa britanicilor, mai ales în domenii precum servicii financiare sau pescuit.

Anterior, Michel Barnier, principalul negociator pentru Brexit din partea Uniunii Europene a avertizat Londra „să nu îşi facă iluzii” în ceea ce priveşte sectorul de servicii financiare în condiţiile în care britanicii au sugerat ca firmele londoneze să primească acces permanent şi nerestricţionat la piaţa europeană.