Rusia
International

Negocieri de pace cu Ucraina. Rusia va ține cont de propunerile serioase: Ultimatumurile sunt inacceptabile

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a transmis că Rusia va lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” privind încetarea războiului, însă „limbajul ultimatumurilor este inacceptabil”. Despre planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski, Maria Zaharova a spus că este „un set de ultimatumuri și cereri pentru Rusia care sunt deconectate de realitate”.

Rusia așteaptă propuneri serioase

Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încetare a războiului, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică la criză, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris Maria Zaharova într-o postare pe Telegram sâmbătă, potrivit CNN.

Zakharova i-a condamnat pe oficialii ucraineni, inclusiv pe ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Comentariile Zaharovei au urmat unei postări de joi al lui Kuleba, în care acesta a declarat că a discutat cu oficialii chinezi despre formula de pace în zece puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„În timpul convorbirii mele de astăzi cu consilierul de stat și ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, am discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale.

Am subliniat importanța formulei de pace a lui Zelenski pentru a pune capăt agresiunii și a restabili o pace justă în Ucraina”, spunea atunci ministrul ucrainean de Externe.

Moscova critică planul de pace al lui Zelenski

Zaharova a calificat planul de pace al lui Zelenski drept „nimic mai mult decât un set de ultimatumuri și cereri pentru Rusia care sunt deconectate de realitate” și a afirmat că scopul propunerii sale este „de a obține capitularea Rusiei cu ajutorul Occidentului”.

Ea spune că o parte integrantă a unui plan de pace sustenabil ar trebui să includă abolirea sancțiunilor și recunoașterea internațională a anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia.

În timp ce oficialii ucraineni au declarat că vor continua să sondeze posibilitatea unor negocieri de pace, Zelenski nu a luat în considerare posibilitatea de a renunța la vreun teritoriu ucrainean și nici nu a renunțat la eforturile de a adera la NATO și la Uniunea Europeană.

Zelenski a declarat jurnaliștilor în februarie că nu va negocia cu Vladimir Putin, spunând: „Nu este același om. Nu ai cu cine să vorbești”.

blank