Social

Nebunie în sistem: câți români și-au cumpărat vechime pentru a-și asigura pensia

Legea 186/2016 permite angajaților care nu au un stagiu de cotizare complet să plătească pentru a-și îndeplini condițiile de pensionare. Până în acest moment, Casa Națională de Pensii arată că s-au încheiat 19.750 de astfel de contracte, iar românii cu această problemă mai pot face acest lucru până în decembrie 2017.
“Până la data de 03.07.2017, în evidențele instituției noastre există 19.750 contracte de asigurare încheiate în temeiul Legii nr.186/2016. În baza acestor contracte au fost achitate contribuții de asigurări sociale în sumă totală de 123 milioane lei. Din numărul total al contractelor încheiate, 2.671 sunt încheiate la Casa de Pensii a Municipiului București, restul la nivelul celorlalte case județene de pensii”, arată Casa Națională de Pensii, într-un răspuns pentru ionelanastase.ro.
Este vorba despre Legea nr. 186/2016, din 27 octombrie anul trecut, care face posibilă cumpărarea de ani vechime în muncă. Sunt, așadar, mii de români au achitat retroactiv contribuția la stat pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii și încă fac pasul ăsta pentru că termenul limită s-a prelungit până în luna decembrie a anului în curs. Așadar, contractele cu casele de pensii (casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate) se pot încheia până în ultima zi a anului, 31 decembrie 2017, și tot până la această dată se pot face și plățile.
Românii care nu au acumulat suficienți ani de vechime ca să încaseze pensia de la stat profită acum de această lege. Suma maximă care poate fi platită pentru a cumpara anii de vechime se calculează în functie de salariul minim. Undeva în jur de peste 16.000 de lei pentru toți cei 5 ani prevăzuți de lege. Sunt bani care, spun specialiștii, se recuperează în câțiva ani după intrarea în plată a pensiei. Sau, dacă-ți dă mâna, cumpărarea de vechime poate fi în funcție de ce salariu vrei tu, dar nu mai mult de 5 ani, asta-i clar! Cât plătești, atât vei avea când ieși la pensie!
Concret, legea sună așa: venitul asigurat nu poate fi mai mic decât salariul de bază minimum brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

blank