Nazare
Featured, Politic

Nazare, filmul demiterii de la Finanțe: ”Pe 21 mai au apărut semnale despre remaniere, pe 27 mai i-am spus că nu particip la prezentarea candidaturii sale la PNL, pe 6 iulie mi-a cerut demisia”

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat joi, la Antena 3, că nu înțelege exact care a fost motivul din spatele remanierii sale, în condițiile în care premierul a lăudat de multe ori activitatea și performanțele ministerului. Nazare a precizat că a discutat cu premierul despre o posibilă remaniere în luna mai, când au apărut unele știri pe surse, iar Cîțu i-a transmis că nu intenționează acest lucru.

Alexandru Nazare consideră că cel mai mult a cântărit faptul că a refuzat să îl susțină pe Florin Cîțu în campania electorală pentru șefia PNL.

„Am primit un telefon în cursul zilei de marți de la premier, este o chestiune pe care am încercat-o cât mai intens, să fiu în dialog cu domnia sa, m-am bucurat că am ocazia să discutăm față în față, pentru că din martie nu am mai avut această ocazie. Am fost la discuție, premierul mi-a solicitat demisia, am încercat să prezint argumentele pentru care eu cred că rezultatele ministerului pe care îl conduc sunt bune.

Am vorbit despre execuție, despre fonduri, despre situația ajutoarelor de stat, IMM Invest, indicatorii macroeconomici așa cum arată în execuție și faptul că, din toate punctele de vedere, activitatea ministerului nu ar reclama o astfel de decizie. Premierul mi-a spus că nu am alte opțiuni, demisie sau remaniere. Mi-am dat seama că nu am cum să iau o decizie, pentru că a două zi pregăteam emisiunea de eurobonduri, foarte importantă și m-am concentrat pe această chestiune astfel încât să o terminăm cât mai bine.

Premierul, și în cursul zilei de ieri, mi-a dat mesaj că aștepta demisia, eu l-am rugat să mă lase să finalizez negocierile pe eurobond, după care i-am dat un mesaj că nu văd niciun motiv pentru demisie, mai ales că domnia sa a lăudat de atâtea ori activitatea noastră, aproape în fiecare conferință de presă.

Pe 21 mai, au apărut pe surse semnale că o să îmi fie cerută remanierea. Am avut atunci o discuție cu premierul, ne-am întâlnit în lift și l-am întrebat, și a zis că nu, nu intenționează așa ceva, de ce pot să cred astfel de surse. Am aflat după aceea din presă că primise de fapt astfel de informații și la Coaliție am spus că, dacă sunt probleme sau lucruri pe care trebuie să le îndrept, sunt aici, pot să vin oricând și sunt foarte dispus să remediem această situație”, a declarat Nazare.

Întrebat dacă știe motivul real pentru care s-a ajuns la remaniere și dacă există motive politice, Nazare a afirmat: „Am primit un telefon pe 27 mai, înainte de prezentarea candidaturii premierului pentru șefia PNL, m-a invitat să particip la eveniment, am cântărit foarte bine, era exact săptămâna în care apăruseră sursele cu remanierea și i-am spus premierului că prefer să am o poziție de neutralitate și prefer să nu implic ministerul în lupta politică din partid, i-am transmis baftă în alegeri, dar la un astfel de demers, nu pot participa”.

Nazare consideră că acesta ar fi putut reprezenta un motiv pentru care s-a ajuns la remaniere.
„Posibil, o coroborez și cu decizia de astăzi, la ședința de Guvern mi-a transmis că nu rezultatele au fost, ci vorbim de echipa, pentru că la echipă se referea”, a completat fostul ministru al Finanțelor.