International, Stiri

Nave de razboi din 25 de tari, pregatite sa atace Iranul

Nave de razboi din 25 de tari, pregatite sa atace Iranul

blankPortavioane, submarine si nave de razboi din 25 de tari se indreapta spre punctul strategic al Golfului Persic, Stramtoarea Ormuz. Desfasurarea impresionanta de forte are loc in conditiile in care Iranul si Israelul se afla in prag de razboi. Israelul ar putea declansa un atac asupra facilitatilor nucleare ale Iranului.

Navele se indreapta spre Stramtoarea Ormuz pentru a impiedica Iranul sa mineze cursurile navale sau sa blocheze stramtoarea, avand in vedere ca pe acolo trec aproximativ 18 milioane de barili de combustibil in fiecare zi, adica circa 35% din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.

In cazul in care Iranul va reusi sa blocheze Stramtoarea Ormuz, s-ar produce efecte catastrofale asupra Europei, SUA sau Japoniei, care se bazeaza pe titeiul din golf.

Fostul ambasador american in Israel, Martin Indyk, a anticipat ca o confruntare a SUA cu Iranul ar putea avea loc in 2013.

Martin Indyk: ”Ma tem ca 2013 va fi un an in care vom avea o confruntare militara cu Iranul”, a declarat el, duminica, in cadrul emisiunii ”Face the Nation”.

 
blank