NATO
International

NATO și Uniunea Europeană vor să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara amenințările din partea Rusiei și Belarusului

Oficialitățile NATO și UE s-au angajat să-și intensifice cooperarea, întrucât amenințările hibride provenite din Rusia și Belarus se intensifică.

Responsabilii Uniunii Europene și ai NATO s-au angajat să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara ceea ce au numit amenințările hibride din partea Rusiei și Belarusului. Șefa executivului comunitar,  Ursula von der Leyen, și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg,  au vizitat, împreună, Letonia și Lituania,  țări din lumea liberă vizate de fluxul de migrație ilegală alimentat de regimul autoritar de la Minsk, protejatul Moscovei. Von der Leyen a anunțat triplarea, până la la 200 de milioane de euro, a fondurilor europene destinate vecinilor Belarusului, Polonia, Lituania și Letonia, pentru a-și securiza frontierele. Sunt bani destinați achiziției de vehicule de patrulare și de aparatură pentru supraveghere electronică a graniței, inclusiv drone. Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a spus că, dacă situația de la frontieră se agravează, țara sa ar putea solicita consultări cu ceilalți membri NATO, în virtutea Articolului 4 din tratatul fondator al Alianței. Anterior, acesta fusese invocat și de Polonia, ținta predilectă a valului de migranți, originari, în general, din Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice NATO a reproșat Rusiei noua concentrare de trupe la frontiera Ucrainei și a a avertizat-o asupra costurilor și consecințelor pe care le-ar implica recurgerea la forță. Stoltenberg consideră neobișnuită, nemotivată și neliniștitoarea masarea în zonă de tancuri, artilerie, drone și mii de soldați ruși. El a cerut, din nou, Rusiei să reducă tensiunile și să de dovadă de transparență. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmase, vineri, că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia. El a calificat drept intimidări alegațiile că un război ar putea începe mâine și a spus că ucrainenii trebuie să se bazeze pe ei înșiși și pe armata lor, pe care a calificat-o drept puternică. Analiștii notează că, față de 2014, cînd rușii au anexat fără luptă peninsula ucraineană Crimeea, Kievul e, acum, mai sigur pe sine, după ce a primit din Statele Unite echipamente militare importante, precum muniții, nave de război sau rachete antitanc.

200 de milioane de euro pentru țările afectate de criza migranților

Ursula von der Leyen, șefa executivului comunitar, și Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, au vizitat împreună țările afectate de criza migranților din ultimele luni. Oficialii europeni au declarat în mod repetat că afluxul de migranți a fost coordonat de către regimul autoritar de la Minsk, fiind sub protecția Moscovei.

Ursula von der Leyen a transmis că peste 200 de milioane de euro vor ajunge la țările afectate de criza migranților pentru a-și securiza granițele. Această sumă de bani va fi folosită pentru achiziția de autovehicule de patrulare, dar și pentru achiziționare de aparatură electrică (inclusiv drone) pentru supravegherea frontierei.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a transmis că Articolul 4 din Tratatul Fondator al Forțelor Aliate va fi pus în practică, dacă tensiunea de la granița Lituaniei nu încetează. În trecut, acest Articol a fost convocat și de către Polonia, ținta directă a afluxului de migranți.

Jens Stoltenberg (NATO), mesaj ferm pentru Rusia

„Dacă Rusia va folosi forța împotriva Ucrainei, acest lucru va presupune costuri, acest lucru ar avea consecințe”, a spus Jens Stoltenberg înainte de întrevederea pe care o vor avea cei 30 de miniștri de externe din NATO în Letonia, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Secretarul general al NATO a evita să spună despre ce costuri ar fi vorba, potrivit AP.

„Este a doua oară în acest an când Rusia a comasat o concentrare mare și neobișnuită de forțe în regiune”, a continuat Stoltenberg, precizând că este vorba inclusiv despre tancuri, artilerie, unități blindate, drone, sisteme de război electronic și trupe de combat.

blank