NATO
International

NATO pregătește măsuri pentru a proteja ajutorul militar pentru Ucraina de „revenirea” lui Trump

NATO elaborează un set de măsuri pentru a asigura și întări sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, în contextul posibilității ca fostul președinte Donald Trump să câștige din nou alegerile, relatează The Wall Street Journal.

Măsurile includ trimiterea unui oficial civil de rang înalt la Kiev și crearea unui nou comandament în Germania pentru coordonarea asistenței militare și pregătirea trupelor ucrainene.

NATO pregătește măsuri pentru a proteja ajutorul militar pentru Ucraina de „revenirea” lui Trump
Aceste măsuri urmează să fie anunțate la un summit NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Washington.

Deciziile au fost motivate de creșterea sprijinului pentru forțele politice de dreapta în Europa și de posibilitatea ca Trump să reducă sprijinul american pentru Ucraina dacă revine la Casa Albă.

Inițiativele sunt menite să sprijine perspectiva aderării Ucrainei la NATO, fără a-i oferi însă statutul de membru.

Noua structură, denumită „NATO – Asistență de Securitate și Formare pentru Ucraina”, va avea aproape 700 de militari din 32 de țări membre NATO și va prelua o mare parte din misiunea armatei americane desfășurată în Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, a subliniat că scopul principal este de a proteja eforturile de ajutor pentru Ucraina de influența potențială a lui Trump.

Generalul în retragere Douglas Lute a menționat că instituționalizarea rolului Alianței Nord Atlantice va face ajutorul militar pentru Ucraina mai puțin vulnerabil la schimbările politice din țările membre.

La summitul NATO vor participa toți liderii Alianței și se speră că se va ajunge la un acord privind angajamentele financiare anuale pentru sprijinul militar al Ucrainei, cu o sumă țintă de aproximativ 40 de miliarde de dolari pe an.

blank