NATO
Actualitate

NATO își sporește prezența în România. Franța trimite încă 3.000 de militari

Grupul de luptă NATO de la Cincu se va transforma în brigadă, dat fiind că numărul militarilor francezi va crește cu încă 3.000. Decizia a fost luată la nivelul conducerii alianței, iar anunțul a fost făcut de generalul francez Loïc Girard.

NATO își va spori prezența în România, începând cu primăvara viitoare. Franța va trimite încă 3.000 de militari, astfel că grupul de luptă de la Cincu se va transforma în brigadă.

Mai mulți militari NATO al Cincu Conducerea Alianței Nord-Atlantice a decis să trimită încă 3.000 de militari la Cincu, în România. Militarii, care vor veni din Franța, se vor alătura Grupului de Luptă francez de la Brașov, care se va transforma în brigadă. Anunțul a fost făcut de generalul francez Loïc Girard, locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România.

În prezent în România sunt în jur de 1.000 de militari ai alianței care sunt reuniți într-un grup de luptă condus de Franța. Militarii sunt campați la baza din Cincu, Brașov.

Generalul Girard a anunțat că, pe lângă cei aproximativ 3.000 de noi militari NATO, în România vor fi dislocate mai multe echipamente. Este vorba despre 37 de tancuri Leclerc și obuziere Caezar.

Our unit had the privilege of hosting the French Senior National Representative, BGEN Loïc Girard.

This visit provided the opportunity to engage in constructive dialogue and highlight by our Commander, the current status, roles and responsibilities of our unit .#StrongerTogether pic.twitter.com/kKNjzmye8O

— NFIU Romania (@NFIU_ROU) November 28, 2023

Grupul de Luptă de la Cincu înființat în 2022

Grupul de Luptă al NATO din România a fost înființat în luna februarie 2022, sub conducerea Franței, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Acesta este unul dintre cele opt grupuri create începând cu anul 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. Militarii Alianței sunt campați în baza de la Cincu, lângă Brașov.

Din Grupul de Luptă NATO din România fac parte militari din Franța, Macedonia de Nord, Belgia, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Statele Unite.

NATO

Câți militari NATO sunt pe teritoriul românesc

Citește și  Romania a avut o intelegere cu Federatia Rusa, in 2004, cu privire la normalizarea relatiilor

În acest moment, în România sunt campați peste 5.500 de militari NATO. Dintre aceștia, aproape 2.000 de militari sunt americani. Forțele din Statele Unite sunt la bazele Mihail Kogălniceanu și Deveselu.

După ce Grupul de Luptă NATO se va transforma în brigadă, prezența militarilor aliați va ajunge la aproximativ 9.000.

În acest context, însă, apar și unele probleme de natură legislativ conform unor surse militare citate de Europa Liberă. Mai mulți comandanți aliați au reclamat că nu-și pot pregăti soldații în alte părți decât poligoanele și unitățile militare. Legea românească este destul de restrictivă în acest sens

blank