NATO
Actualitate

NATO își întărește poziția pe flancul estic. Ce urmează pentru România

În contextul războiului de lungă durată dus de Rusia în Ucraina și odată cu amenințările tot mai crescânde la adresa NATO, Alianța a decis să ia orice măsură este necesară pentru a apăra statele membre, iar România este direct implicată.

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că NATO a decis extinderea forțelor aliate pe teritoriul țării noastre, ce are ca scop întărirea și apărarea flancului estic. Prin urmare, un detașament din Macedonia de Nord va veni la noi pentru a îndeplini misiunile de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO.

Mai multe trupe NATO vin în România

Klaus Iohannis a transmis că în urma războiului din Ucraina Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa a acceptat ajutorul forțelor aliate „pentru inițierea unor măsuri de vigilență sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic”.

Ca urmare a Summit-ului de la Madrid. Noi forțe aliate vor veni pe teritoriul României. Astfel, Macedonia a aprobat trimiterea în țara noastră a unui detașament de infanterie și tehnică aferentă. Trupele vor fi dislocate în garnizoana din zona Caracal, unde vor participa la exerciții și activități de instruire comune. Structura este subordonată Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.

„În urma analizei de securitate din regiune și a solicitărilor Alianței Nord-Atlantice, în conformitate cu art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 4 alin. (1) din Legea 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO”, se arată în scrisoare trimisă de Iohannis către Parlament, potrivit româniatv.net.

Peste 3.000 de militari americani au sosit în țară

La sfârșitul lunii noiembrie, un număr de 3.050 de militari americani au venit în România. Este vorba de dislocarea suplimentară pe teritoriul național a unor structuri de comandă și control și a unei grupări de luptă de nivel brigadă din cadrul forțelor armate ale SUA.

Aceștia vor asigura consolidarea poziției aliaților și vor ajuta la realizarea unui dispozitiv de descurajare și apărare consistent și coerent pe întregul Flanc Estic al Alianței.

blank