NATO
International

NATO ajută Ucraina împotriva atacurilor cibernetice

NATO ajută Ucraina împotriva atacurilor cibernetice, care ar putea fi dirijate mai ales din Rusia. Un acord între Națiunile Unite și Ucraina privind protecția cibernetică a fost semnat luni la sediul NATO din Bruxelles. Acordul a fost semnat de ambasadoarea Ucrainei pe lângă Națiunile Unite, Natalia Galibarenko, şi de Ludwig Decamps, şeful agenţiei Națiunilor Unite pentru comunicaţii (NATO Communications and Information, NCI).

„Cu sprijinul NATO, intenționăm să introducem mai multă tehnologie în sistemul de comandă şi de control al forţelor armate ucrainene”, a anunțat ambasadoarea Ucrainei.

Ludwig Decamps a preluat conducerea NCI la mijlocul anului 2021. Acordul semnat luni, 17 ianuarie 2022, dezvoltă parteneriatul cibernetic Națiunile Unite ale Americi – Ucraina care fusese lansat în anul 2015.

NATO ajută Ucraina într-un moment critic al relațiilor cu Rusia

Cu doar o zi înainte de semnarea noului document, Ucraina anunțase că are „dovezi” privind implicarea Rusiei într-un amplu atac cibernetic asupra Ucrainei. Atacul s-a produs în noaptea de joi spre vineri și a vizat site-urile mai multor ministere de la Kiev. Pe acele site-uri au apărut inscripții în limbile ucraineană, rusă și poloneză, cu mesajul „Să vă temeți!”.