Suedia a acuzat fanii naționalei României de rasism la adresa jucătorului Alexander Isak, în meciul din preliminariile EURO 2020, disputat pe 15 noiembrie, scor 2-0 pentru nordici, iar discuțiile continuă să apară și acum.

Deși UEFA a decis, în luna decembrie, că nu au existat manifestări rasiste la meciul disputat pe Arena Națională, presa din Suedia avansează ideea că forul de la Nyon a făcut o nedreptate și a încurajat rasismul.

Într-un material publicat în Expressen, jurnaliștii suedezi au făcut o conexiune între moartea lui George Floyd, care a stârnit o mulțime de proteste anti-rasism și nu numai, și incidentele de la meciul România – Suedia.

„Ni s-a reamintit de curând că deținătorii puterii absolute în fotbal nu au tratat această problemă îndeajuns de serios. Poziția UEFA după meciul României cu Suedia, din noiembrie, și atacurile rasiste la adresa lui Alexander Isak, de la București, a fost marcată de aroganță.

Nu s-a găsit nicio dovadă – cu excepția declarațiilor lui Isak și Robin Quaison – neexistând microfoane sau fotografii care să probeze aceste lucruri. Înainte și după meci, Suedia și presa suedeză au fost acuzate de producerea unor teorii ale conspirației legate de rasismul din România. După verdictul dat de UEFA, ultimul cuvânt a devenit cumva al lor.

(…) Un atac rasist asupra unui fotbalist de culoare este un atac rasist asupra oamenilor de culoare, ca întreagă categorie. Afectează individul într-un mod special, bineînțeles, dar are consecințe profunde pentru mult mai mulți oameni. Cum lumea a fost dominată de protestele din SUA, UEFA a vrut să-și arate din nou interesul arzător legat de această problemă. Vedem acele sloganuri de mii de ori. Când se vor schimba lucrurile cu adevărat?”, au scris cei de la Expressen.

Citeste si...
Institutului Naţional de Statistică confirmă: Cartofii şi ţigările s-au scumpit cel mai mult în decembrie în românia

UEFA: „Nu au existat manifestări rasiste la România – Suedia”
Comisia de Disciplină a decis să nu închidă porțile Arenei Naționale. În schimb, Federația Română de Fotbal a fost amendată cu suma de 40.500 de euro pentru că fanii tricolori au folosit materiale pirotehnice, au aruncat în teren cu diverse obiecte și au afișat bannere interzise, potrivit comunicatului oficial emis de FRF.

Isak: „L-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva”
Isak a recunoscut, după meci, că a auzit scandările, de rasism că a fost dezamăgit, dar că a fost pregătit pentru un astfel de moment. De altfel jucătorul a mai spus și ce dialog a avut cu arbitrul partidei, Daniele Orsato.

„L-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva. După câteva minute, arbitrul a auzit și el și a întrerupt meciul. Atunci a venit la mine și m-a întrebat: . I-am replicat că nu, nu e cazul să facă asta”, a spus Isak, după meci.