Actualitate, Stiri

Nati Meir, condamnat definitiv la închisoare de Curtea de Apel

Fostul deputat, acuzat de înşelarea a 35 de persoane

 Nati Meir

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, joi, pe fostul deputat Nati Meir la şapte ani de închisoare cu excutare, în dosarul în care este acuzat de înşelarea a 35 de persoane, cărora le-a promis că le trimite la muncă în Israel.

Prin decizia de joi s-a dispus şi contopirea acestei pedepse cu cea primită de fostul deputat într-un alt dosar de înşelăciune, în care Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani pentru că a păcălit opt persoane, pe care a încercat să le plătească pentru anumite servicii cu bancnote specimen.

Totodată, a fost adăugat un spor de pedeapsă de un an, astfel încât el are de executat în final opt ani de închisoare.

Curtea de Apel a menţinut astfel decizia dată de Judecătoria Sectorului 1 în 20 septembrie 2013, care a fost menţinută anterior şi de Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii de la CAB au dedus din pedeapsa de opt ani perioada în care Nati Meir a fost arestat preventiv, între 1 august 2012 şi 24 februarie.

În 1 august 2012, ofiţeri din cadrul Serviciul de Investigare a Fraudelor – sector 1, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, au desfăşurat activităţi în urma cărora s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Nati Meir, pentru înşelaciune, constând în aceea că în perioada aprilie – mai 2012 a indus în eroare mai multe persoane, susţinând că reprezintă o societate comercială prin intermediul căreia urma să le obţină viză de muncă şi să îi angajeaze în Israel şi cerând fiecăreia dintre persoane bani pentru taxa de înscriere şi biletele de avion.

Meir pretindea suma de 800 lei drept taxă de înscriere şi alte sume ce variau între 250 şi 3.700 de euro de la fiecare persoană pentru a le facilita obţinerea vizei de lucru şi angajarea acestora la societăţi din Israel, în realitate, neexistând nicio bază contractuală care să permită realizarea acestui fapt.

Într-un alt dosar, cel în care s-a decis contopirea pedepsei cu sentinţa de joi, Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani, pentru că a înşelat opt persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.

Totodată, potrivit deciziei instanţei, Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, atât pe perioada executării condamnării, cât şi timp de patru ani după ispăşirea pedepsei.