NASA urmează să construiască un robot, numit „Psyche”, care va avea misiunea de a explora un asteoroid aflat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Asteroidul „16 Psyche” are un diametru de 226 de kilometri și este format din metale precum fier, nichel și aur. Metalele care compun acest asteroid unic ar putea să valoreze peste 10.000 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Situat în principala centură de asteroizi dintre Marte și Jupiter „16 Psyche” este bogat în metale printre care fier, nichel, iar miezul este format din aur.

Cercetătorii cred că nucleul asteroidului este asemănător cu cel al Pământului, ceea ce înseamnă că ar putea fi inima unei planete moarte care și-a pierdut straturile exterioare stâncoase sau a suferit de coliziuni violente. Metalele care compun acest asteroid ar putea să valoreze 10.000 miliarde de dolari .

Robotul „Psyche” este programat a fi lansat în 2022, cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon Heavy. Un an mai târziu, în 2023 va trece pe lângă planeta Marte, urmând ca abia în 2026 să orbiteze asteroidul „16 Psyche”.

Misiunea „Psyche” face parte din Programul NASA pentru misiuni spațiale robotizate cu costuri reduse.

Echipa trebuie acum să construiască cele trei instrumente științifice cu care va fi dotat robotul:

un magnetometru pentru a măsura câmpul magnetic al asteroidului;
un imagist multispectral care să surprindă imagini ale suprafeței asteroidului;
spectrometre care analizează neutronii și razele gamma care vin de la suprafață pentru a dezvălui din ce este făcut asteroidul.
Asamblarea și testarea navei spațiale robotizate începe în februarie 2021. Misiunea va testa, de asemenea, noua tehnologie de comunicații cu laser a NASA, denumită „Deep Space Optical Communications”.