International

NASA ar putea să ducă din nou cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională. Primul candidat: singura femeie cosmonaut a Rusiei

Moscova se așteaptă ca NASA să înceapă din nou să transporte cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională (SSI), începând din 2022, a declarat miercuri șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. Primul cosmonaut care s-ar putea alătura zborurilor americane este și singura femeie cosmonaut a Rusiei, potrivit Reuters.

Rusia a fost singura țară din lume care a transportat oameni până pe SSI, încă din anul 2011, când SUA au renunțat la programul de navete spațiale reutilizabile pe care l-au început în 1981. NASA a decis atunci să își redirecționeze resursele spre explorarea spațiului îndepărtat.

Agenția spațială americană NASA a reluat zborurile spre SSI luna trecută cu noua sa navetă Crew Dragon, la bordul căreia Moscova se așteaptă ca Washingtonul să facă loc și pentru cosmonauții săi.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus că a discutat problema cu omologii săi americani. De asemenea, a fost extinsă participarea Rusiei la misiunile de întreținere ale SSI, potrivit unui interviu publicat de Interfax.

Cooperarea spațială ruso-americană și tensiunile provocate de testul armelor anti-satelit – o relație ambivalentă

Relațiile tensionate dintre Washington și Moscova au cuprins și spațiul extraplanetar. Totuși, Rogozin a spus că cele două agenții plănuiesc să finalizeze înțelegerea în prima parte a anului 2022, cu ocazia vizitei șefului NASA Bill Nelson la Moscova.

Rogozin a menționat că primul cosmonaut care se va urca în navetele spațiale americane ar putea fi Anna Kikina, singura cosmonaută a Roscosmos.
NASA ar putea să ducă din nou cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională
În noiembrie, oficialii americani i-au acuzat pe ruși că au pus în pericol SSI, după ce au distrus un satelit artificial dezafectat. Testul rușilor a produs mii de fragmente și deșeuri care acum orbitează Pământul și ar putea periclita toate activitățile spațiale din următorii ani.

În luna decembrie, Roscosmos a spus că SSI a făcut manevre pentru a evita coliziunea cu un fragment spațial ce provenea dintr-un vehicul de lansare american.