În 1976, cei de la NASA au vândut, fără să îşi dea seama, casetele cu imaginile filmate în timpul misiunii Apollo 11, misiune prin care astronauţii americani au ajuns pentru prima oară pe Lună. Casetele au fost cumpărate de un stagiar norocos care le-a păstrat timp de zeci de ani de zile, relatează CNN. Nici măcar el nu ştia ce se afla pe acele casete.

Acum, de greşeala NASA va profita un licitant: cele trei casete al celui mai important moment al explorării spaţiului de către omenire vor fi scoase la licitaţie, suma de început fiind de 700 000 de dolari.

Conform Sotheby’s, casetele au valoarea de cel puțin 2 milioane de dolari. Licitația va începe pe 20 iulie, la a 50-a aniversare a aselenizării.

Cele două ore și jumătate de film reprezintă cele mai bune imagini filmate vreodată cu misiunea istorică, de la primii pași ai lui Neil Armostrong pe suprafața selenară, până la conversația telefonică interplanetară dintre astronauți și președintele Nixon și până la punerea steagului Statelor Unite pe suprafața Lunii.

Casetele respective au fost vândute accidental lui Gary George în 1976, la acea vreme stagiar la NASA. George a cumpărat 65 de cutii cu casete video printr-o licitație. A plătit 217,77 dolari pentru acestea.

A revândut majoritatea casetelor unor stații TV locale pentru profit, însă a păstrat 3 dintre ele, etichetate cu numele „APOLLO 11 EVA | 20 IULIE, 1969 REEL 1 [-3]”. Decizia de a le păstra s-a dovedit a fi înțeleaptă: casetele marcate EVA, acronim pentru „activități extravehiculare”, prezentau primul „spacewalk” lunar.

Peste 30 de ani mai târziu, după ce George a aflat că NASA încearcă să găsească imaginile pentru aniversarea de 40 ani a aselenizării, a luat casetele neidentificate și le-a văzut pentru prima oară cu ajutorul unui arhivar video. Atunci a realizat că a cumpărat cele mai bune imagini filmate vreodată cu unul dintre cele mai importante momente ale umanității.

Cumpărătorul casetelor va intra într-un club select – în afară de George care a digitalizat filmele și le-a inclus și pe un hard-disk pentru cumpărător, filmul a mai fost văzut doar de experții Sotheby, care au certificat că imaginile sunt fără probleme.

nasa, aselenizare, apollo 11 video, astronauti,