Cultura, Stiri

Muzeul Ţăranului întinde o mână de ajutor literaturii române

MŢR va oferi spaţii de depozitare Muzeul Literaturii, care urmează să fie evacuat

 muzeul_taranului_roman

Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală va pune la dispoziţia Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), care urmează să fie evacuat pe 15 iunie, câteva spaţii de depozitare, pentru a proteja patrimoniul MNLR, a anunţat Virgil Niţulescu, managerul MŢR.

Potrivit sursei citate, specialiştii Muzeului Ţăranului Român au aflat cu regret că, până pe 15 iunie, data comemorării morţii lui Mihai Eminescu, nu a fost posibilă găsirea unei soluţii pentru punerea la adăpost a patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

“În această situaţie, fiind perfect conştienţi de valoarea inestimabilă a patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român pune la dispoziţia Muzeului Naţional al Literaturii Române, pe o perioadă limitată de timp, puţinele sale spaţii de depozitare rămase libere, pentru a proteja patrimoniul acestui muzeu”, spune Virgil Niţulescu.

El precizează că acesta “este un gest de minimă solidaritate între muzeele României”. “(…) şi aşteptăm ca Primăria Municipiului Bucureşti să găsească, în cel mai scurt timp posibil, o soluţie pentru aşezarea Muzeului Naţional al Literaturii Române într-un sediu adecvat”, a mai spus Virgil Niţulescu.

Muzeul Literaturii Române din Bucureşti este în pericol iminent de a fi evacuat forţat, împreună cu întreaga sa arhivă de peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu şi cărţi vechi (unele mai vechi de 500 de ani), evaluate la peste 1 miliard de euro, dar a căror valoare istorică şi culturală este inestimabilă. Printre ele, manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valéry, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti şi Mihai Eminescu, în numele căruia a fost creat acest muzeu.

Patru manifestări de susţinere a MNLR s-au desfăşurat în ultimele două săptămâni în Bucureşti.