International, Stiri

A murit Shirley Temple, copilul minune al Hollywood-ului

Supranumita „mica prinţesă a Americii” a decedat la vârsta de… 85 de ani

shirley-temple-9503798-1-402_15108400

Shirley Temple a murit, la 85 de ani, a anunţat marţi familia actriţei, citată de BBC. Shirley Temple a fost considerată copilul-minune al Hollywood-ului. Copil precoce şi talentat, Shirley Temple a devenit faimoasă pentru rolurile sale în anii ’30, după ce mama sa a înscris-o la un curs de dans atunci când avea numai trei ani.

shirley-temple-ca-1936-everett_31087900

Primul rol al lui Shirley Temple a venit atunci când actriţa avea numai 6 ani, iar la 7 ani a primit un Premiu Oscar special şi şi-a lăsat amprentele, alături de actori ca Jean Harlow şi Mary Pickford, în faţa Teatrului Chinezesc din Los Angeles.

La 10 ani, era deja un succes la Hollywood, iar păpuşi cu chipul său se vindeau peste tot. Preşedintele Roosevelt spunea că în timpul Marii Depresiuni, Shirley Temple a contribuit substanţial la păstrarea moralului oamenilor.

Rolul din filmul „The little Princess” rămâne unul de referinţă pentru actriţă, de aici rămânând în memorie cu titulatura „mica prinţesă a Americii”.

La 12 ani, copilul-minune nu mai făcea faţă presiunilor de la Hollywood: părinţii săi au decis să îi răscumpere contractul şi să o trimită la o şcoală exclusivistă pentru fete. Shirley Temple a încercat să revină în cinematografie, dar fără succesul aşteptat. S-a retras definitiv în 1950.

shirley-temple-640x360_93094400

S-a căsătorit de două ori şi a devenit mama a trei copii, rămânând în afara atenţiei publice în următorii 20 de ani.

Shirley Temple a revenit în atenţia publicului în 1974, când a fost numită ambasadoarea SUA în Ghana şi, mai apoi, în Cehoslovacia. A lucrat o perioadă şi la Casa Albă, devenind prima femeie Şefă a Protocolului, cu rang de ambasador.

shirley_temple-today

Shirley Temple a fost o supravieţuitoare a cancerului la sân, devenind una dintre primele vedete care au vorbit deschis despre boala sa, în 1972.

 

blank