castori
Actualitate

Munții Făgăraș va fi noua casă a castorilor din Brașov și Sibiu. Cel puțin 90 de castori vor fi aduși printr-un proiect finanțat de Comisia Europeană

Fundaţia Conservation Carpathia Braşov a declarat că peste 90 de castori își vor găsi casa în sudul Munților Făgăraș, prin intermediul unui proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature – „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România” , arată ziarul local Bună Ziua Brașov.

70 de castori din Brașov și Sibiu vor fi aduși în bazinul râului Olt

Eliberarea animalelor se va face sub fondul unei cercetări științifice și socio-economice care vizează în mod direct rezolvarea problemelor de pe râurile montane.

Dintre cei 90 de castori ce urmează să-și găsească casa în râurile montane, 70 dintre aceștia vor fi plasați în bazinul râului Olt, zonă unde deja se dezvoltă o populație sănătoasă de castori.

Aceste evenimente se vor întâmpla anual, toamna și primăvara, în așa fel încât să nu se provoace dezechilibre în famiile deja existente.

„Procesul de relocare şi monitorizare se va desfăşura ţinând cont în primul rând de biologia şi comportamentul acestei specii. În acest context, perioadele de relocare vor fi primăvara şi în primele două luni de toamnă, pentru a nu pune în pericol supravieţuirea în zonele în care vor fi relocaţi. Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele, respectiv capturare, transport, eliberare şi monitorizare ulterioară. Ceea ce ne dorim este să reuşim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie”, a declarat Liviu Ungureanu, specialist castori Conservation Carpathia.

Doar cu permisiunea localnicilor

Noile măsuri concepute de cei de la Fundația Conservation Carpathia Brașov au fost puse în practică după ce s-au studiat toate variabilele privind familiile de castori și necesitățile acestora, dar și după ce au primit acordul localnicilor privind aducerea castorilor în zonă.

„Acest veritabil constructor şi peisagist are capacitatea de a construi diguri şi de a crea rezerve de apă, modificând prin aceasta configuraţia şi caracteristicile mediului. El creează medii favorabile plantelor hidrofile (iubitoare de apă – n.r.) şi contribuie la revitalizarea unor zone, fiind un mamifer benefic pentru biodiversitate” a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică Conservation Carpathia.