Actualitate, Featured

Municipiul Iași le-ar putea retrage titlul de cetățean de onoare lui Ion Iliescu și Adrian Nastase

Adrian Năstase şi Ion Iliescu ar putea rămâne fără titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iași, din cauza problemelor cu legea. Un nou regulament al primăriei stabileşte, în premieră, condiţiile în care distincţia poate fi retrasă. Condamnările pentru acte de corupţie sunt principalul motiv, iar fostul premier va fi cel dintâi exclus. Consilierii locali spun că vor propune să i se retragă titlul şi fostului preşedinte Ion Iliescu, judecat pentru crime.

Pe lista de cetăţeni de onoare ai Iaşiului sunt peste 100 de persoane: artişti, medici, profesori şi politicieni cunoscuți. Unii dintre ei ar putea rămâne, însă, fără distincție. Primăria are o inițiativă fără precedent: vrea să introducă un regulament prin care să poată retrage acest titlu. Prima nominalizare a fost, deja, făcută.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului: Printre persoanele care ar putea, după aprobare, să fie excluse se află şi Adrian Năstase, fostul premier. Una, să spunem, dintre condiţiile de excludere ar fi o condamnare definitivă şi irevocabilă pentru un act de corupţie şi o a doua condiţie ar fi ca o instanţă să scoată la iveală că a fost colaborator al Securităţii.

Consilierii cred că de pe listă ar trebui scos şi un fost preşedinte al României.

Răzvan Timofciuc, consilier local: Am propus ca în Consiliul local să retragem titlurile de cetăţean de onoare acordate domnilor Adrian Năstase şi Ion Iliescu. În cazul primului, a fost condamnat definitiv pentru acte de corupţie, şi în cazul celui de-al doilea a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Ion Iliescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşiului în anul 2000, cu puţin timp înainte să câştige cel de-al doilea mandat de preşedinte al României, iar Adrian Năstase în 2001, în perioada în care era prim-ministru.

Pentru că proiectul este, încă, în dezbatere publică, oricine îşi poate spune părerea.

Localnic: Calitatea de cetăţean de onoare presupune ca tu să fii un exemplu pentru societate. În momentul în care ţi-ai petrecut mai mult timp pe la o puşcărie, adică ai consumat din bugetul contribuabililor, tot din banii cetăţenilor cinstiţi, n-ar trebui să ai un astfel de titlu.

Localnică: Dacă se întâmplă şi comite, după, anumite fapte cred că trebuie retras.

Localnic: N-au ce căuta cei care au fost condamnaţi să fie cetăţeni de onoare. Ce onoare mai au?

Noul regulamnt de acordare, dar şi de retragere a titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului, va fi adoptat de Consiliul Local după 15 noiembrie.