Multinaţionalele, taxate cu 15% din profit?
Featured, International

Multinaţionalele, taxate cu 15% din profit?

Multinaţionalele ar putea fi taxate în toată lumea cu 15% din profit, conform unei propuneri avansate recent de Administraţia Biden Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, conform unui comunicat al Trezoreriei SUA, scrie AFP.

Multinaţionalele, taxate cu 15% din profit?

Trezoreria subliniază că 15% „este un plafon” şi că discuţiile vor continua cu obiectivul de a fi „ambiţioşi” şi „de a creşte această rată”, detaliază comunicatul de presă.

La iniţiativa Washingtonului, se desfăşoară negocieri la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a stabili o rată de impozitare a profiturilor Multinaţionalele, care este armonizată în diferite ţări.

OCDE, care reuneşte 36 de ţări, doreşte să obţină un acord global de principiu la întâlnirile G20 pe 9 şi 10 iulie, apoi la o şedinţă finală din octombrie. Este pentru prima dată când Statele Unite propune oficial o rată.

Au fost menţionate până acum praguri de la 12,5%, rata în vigoare în Irlanda, la 21%, susţinute în special de Franţa, Germania şi Parlamentul European.

“Va fi la 21%, mă îndoiesc, dar va fi la o rată care s-ar apropia de 21%, sper că acest lucru va fi posibil”, a spus directorul Centrului OECD pentru Politică şi Administrare Fiscală, Pascal Saint -Amans, pe 5 mai.

Olaf Scholz: Acordul ar putea fi perfectat în cursul verii

Cea mai recentă propunere a SUA privind un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global va contribui la ajungerea la un acord de referinţă la nivel internaţional în cursul verii, a declarat vineri ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

„Acesta este un progres important. Avem nevoie de un acord. Acest lucru se va întâmpla acum”, le-a spus Olaf Scholz jurnaliştilor în debutul reuniunii de la Lisabona a miniştrilor de Finanţe din zona euro. Prezent la acelaşi eveniment, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a apreciat că propunerea americană ar putea fi „un compromis bun”.

„Aspectul important nu este cifra, ci să avem un acord politic cu privire la cei doi piloni: taxarea digitală şi un impozit minim pe profit cât mai curând posibil, adică la reuniunea G20 care va avea loc la începutul lunii iulie în Italia”, a apreciat Le Maire.

Cele aproape 140 de ţări implicate în discuţiile cu privire la acest subiect speră să ajungă la un acord până la mijlocul acestui an însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care găzduieşte negocierile, a sugerat că este posibil ca un acord să fie finalizat abia în luna octombrie.

Luna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, anunţa că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global.

„Lucrăm împreună cu ţările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen.

Câteva zile mai târziu, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, a spus şi ea că FMI s-a pronunţat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Actualele disparităţi în impozitul pe profitul companiilor la nivel naţional a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor şi evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanţa cheltuielile economice şi sociale, a apreciat Gopinath.