După o lungă tăcere, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a decis să organizeze o conferință de presă pe tema creditelor în franci elvețieni, la aproape două săptămâni de la explozia cursului declanșată de Banca Elveției.

Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu va susține vineri o conferință de presă pe tema creditelor în franci elvețieni, după ce Banca Centrală, băncile comerciale și Asociația Română a Băncilor (ARB) au identificat o serie de “soluții” pentru românii loviți de explozia cursului.

BNR, băncile și ARB au agreat joi o serie de soluţii pe care băncile le pot oferi clienţilor individual, fără a fi limitate doar la acestea, informează Mediafax.

Măsurile agreate: băncile pot propune clienţilor cu credite în franci elveţieni soluţii care să menţina rata lunară în lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia în lei şi/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporară a dobânzii, măsurile fiind agreate joi cu BNR şi ARB.

“Pentru a rezolva aceste probleme individuale, băncile comerciale au la dispoziţie o serie de soluţii optionale consistente cu principiul împărţirii poverii ajustării (burden – sharing) aplicat şi pe plan internaţional”, se spune în comunicatul BNR.

În esență, măsurile girate de BNR vizează tratarea de la caz la caz a fiecărui credit în franci. Soluția rămâne practic aceeași: “negocierea individuală dintre client și bancă“.

Sutele de mesaje trimise Realitatea.net de debitorii cu credite în franci arată că această soluție a negocierilor individuale este iluzorie – băncile nu vor să discute cu clienții sau le pun tot felul de piedici, le oferă soluții neinteresante sau le propun noi clauze abuzive (de genul “semnează că renunți la dreptul de a ne da în judecată pe viitor”).