Actualitate, Featured

Mugur Isărescu lămurește situația tezaurului de la ruși

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR, a declarat că transferul, în urmă cu o sută de ani, a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state, fiind atestat de documente autentice, care au fost păstrate cu mare grijă de toţi guvernatorii BNR.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, Guvernul român şi Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a afirmat Isărescu.

”Garanţiile ruse şi predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruşi se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iaşi, la predare, cât şi la Moscova, la primire, care poartă semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor ruşi şi români, precum şi ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse şi a reprezentanţilor băncii noastre naţionale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toţi reprezentanţii BNR”, a precizat guvernatorul BNR.

Isărescu a spus că deși în anii 1935 şi 1956, au avut loc restituiri de valori către România, niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României.

Mugur Isărescu susţine că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede şi lingouri de aur, dar şi casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi.

blank