Politic, Stiri

Moţiunea de cenzură iniţiată de ACL a fost respinsă. Ponta: Ne vedem mai departe de guvernare

Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD”, înaintată de ACL, a fost respinsă luni de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi două anulate, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Ion Ciolacu. Votul a fost secret cu bile.

parlament_91009500

Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD”, iniţiată de ACL, dezbătută, luni, în plenul Parlamentului, a picat. Pentru adoptarea ei era nevoie de votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor, adică de 288 de voturi pentru.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că se bucură că în această sesiune parlamentară nu mai poate fi nicio moţiune de cenzură.

“E absolut normal ca Opoziţia să folosească moţiunea de cenzură. Este un drept constituţional pe care şi noi l-am folosit când eram în opoziţie. Ideal ar fi însă ca o moţiune de cenzură să se refere, într-adevăr, la lucruri concrete care trebuie criticate. Au fost foarte multe atacuri la persoană, trecem peste asta şi ne vedem mai departe de guvernare. Mă bucur că şi din acest punct de vedere, practic, în această sesiune parlamentară nu mai poate fi nicio moţiune de cenzură şi putem să ne vedem liniştiţi de partea de guvernare iar campania electorală pentru prezidenţiale să nu ajungă Parlament. Constat încă o dată că cei de la PDL au întotdeauna mai multe semnături şi mai puţine voturi. E a doua moţiune de cenzură când semnează mai mulţi şi votează mai puţini. Sper să nu se fi întâmplat la fel şi cu candidatul la prezidenţiale, să aibă mai puţine voturi decât semnături”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, după anunţul votului la moţiunea de cenzură.

Guvernul Ponta nu a avut nicio emoţie, pentru că, matematic, Opoziţia nu avea numărul necesar de voturi pentru a da jos Executivul. În discursul ţinut în plen, Ponta a acuzat PDL că foloseşte instrumentul moţiunii de cenzură în perioada campaniilor electorale.

Moţiunea de cenzură “Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD” viza OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Liberalii şi democrat-liberalii acuzau faptul că în ultimele luni în România ‘asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante’, artizanul acestor ‘acţiuni destabilizatoare’ fiind Guvernul condus de Victor Ponta.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins marţea trecută ca inadmisibilă sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.
 
Judecătorii au constatat că excepţia de neconstituţionalitate a unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă nu poate forma obiectul acţiunii în contencios administrativ. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.