Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD este dezbătută şi supusă la vot marţi de plenul Parlamentului. Senatorii şi deputaţii s-au reunit începând de la ora 12:00, în ședință comună a Parlamentului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”

UPDATE: Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a subliniat că se va adresa doar reprezentanţilor USR.

„Vă spun direct azi că trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări, să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD. Moţiunea nu e doar despre Cîţu, deşi ştiu toţi românii. Aţi vrea să daţi delete (şterge) anului în care aţi fost acolo la Guvern.

Moţiunea de cenzură a PSD-ului este şi despre voi, cei de la USR PLUS, despre eşecul vostru de a administra ţara, despre reformele promise când eraţi în Opoziţie”, a precizat Grindeanu.

UPDATE: Dan Barna, deputat şi fost lider al USR, a reacţionat la atacurile premierului Cîţu.

disperată nevoie, dar şi preferat să luaţi rolul de a fi frânarul programului de guvernare care trebuia să ne scoată din criză. Aţi fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată în care pe parcursul întregii veri le-aţi explicat românilor că valul patru nu ne priveşte pe noi”, a spus Barna.

„Aţi sacrificat cinic stabilitatea politică ca să obţineţi cu adevărat o mână de voturi în partidul dumnevoastră. Aţi avut de administrat o campanie de vaccinare. Aţi dat-o grav de gard şi aţi organizat un congres cu 5.000 de oameni după care aţi anunţat restricţiile.

Aţi distrus o coaliţie cu un capital uriaş de încredere şi speranţa că putem scăpa mai repede de pandemie. Aţi avut practic totul la dispoziţie. Aţi avut voturile oamenilor, buna noastră credinţă şi aţi avut mandatul de a pune acestă pe direcţia cea bună.

În miercurea aceea în care aţi decis să aruncaţi în aer stabilitatea ţării, în care aţi decis să aruncaţi în aer coaliţia, eu v-am spus în acea seară că aici vom ajunge. Nu putem ajunge decât aici, în acest moment.

Da, noi ne respectăm cuvântul. Suntem aici şi vom vota această moţiune e cenzură”, a adăugat Barna.

„După 30 de ani de Lex Luther, Joker, zmei şi spâni, chiar aţi fi putut fi Superman, dar aţi ales să fiţi doar un oarecare, banal, Florin Cîţu”, a conchis fostul lider USR.

UPDATE: Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a luat cuvântul după premierul Cîţu şi a lansat atacuri virulente la adresa coaliţiei de guvernare. „Domnule Barna, dacă regretaţi că aţi făcut parte din Guvern, votaţi moţiunea. Acest Guvern trebuie să plece azi. Moţiunea PSD va trece cu un istoric!

Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă lin!”, a spus liderul PSD.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a luat cuvântul la tribuna Parlamentului, fiind huiduit.

„Lăsaţi că ne descurcăm. Am văzut gestul populist şi ipocrit la lui Romaşcanu. Era mult mai important pentru români să retrageți moțiunea astăzi când avem 15.000 de cazuri și 250 de decese .Vreţi să mergeţi mai departe şi să distrugeţi România

Azi a murit moralitatea! Moțiunea PSD este susținută și votată de USR. Așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și extremiștii.

Dragi români, aţi fost trădaţi! Au ajuns în guvern datorită încrederii voastre. S-au făcut fraţi cu PSD şi cu neofasciştii”, a spus Cîţu.
Moţiunea de cenzură
„Cu mine la putere, guvernarea nu e un joc de copii răsfăţaţi. USR vrea alba-neagra cu guvernarea. Sunt dezamăgit!

În loc să aleargă calea dreaptă, ei aleg stânga”, a spus Cîţu.

Ce câştigă USR dacă aruncă România în haos? Dragi români, vă cer scuze”, a precizat premierul.

Florin Cîţu: „PSD spune că nu vrea la guvernare. Aruncă scenariul alegerilor anticipate. Dragi români, aţi votat un partid bipolar. USR spune că ar continua la guvernare, dar votează împotriva unui guvern în care are portofoliile păstrate. USR vrea să lase România fără guvern în plină criză sanitară”.

Florin Cîţu, în ziua moţiunii: „Năsui votează azi moţiunea în care PSD îl prezintă drept incompetent”
„Responsabilitatea pentru tot ce urmează e la USR: dobânzi, curs, prețuri, pandemie. La PSD e de înțeles, dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre proprii miniștri că sunt incompetenți.

Incompentență la Ministerul Investiții și Proiectelor Europene? USR zice că da din moment ce votează moțiunea. Să fie clar – ministrul Ghinea un incompetent și trebuie să meargă acasă!

Incompetență la Economie? USR zice că da, și Năsui zice tot da. USR îl trimite acasă pentru incompetență.

Incompetență la Transporturi? USR zice da, văd că Drulă zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un text care spune că ești incompetent. Și vrei să faci parte din viitorul guvern? Not going to happen (nu se va întâmpla)”, a afirmat Cîţu.

„USR este un partid iresponsabil şi imatur. Am fost prea indulgent cu incompetenţa şi amatorismul acestor miniştri. Am tolerat o echipă de incompetenţi la guvernare, din respect faţă de voi, dragi români, care i-aţi votat să facă reforme. Nu voi mai permite aşa ceva!

USR stă până PSD unde îi e locul şi recunoaşte că a avut miniştri incompetenţi şi nu a făcut nimic la guvernare. Şi-au bătut joc de sistemul de sănătate. Au avut bani şi au făcut nimic. Aceasta este un atentat la sănătatea românilor.

Prin fuga voastră, aţi arătat iresponsabilitate. Staţi umăr la umăr care susţin campania antivaccinare”, a spus Cîţu.

Responsabilitatea pentru tot ce urmează e a USR. PSD e un partid de Opoziţie iresponsabil. USR votează o moţiune de cenzură în care spune că proprii miniştri sunt incompetenţi”; a spus Cîţu.

„Aţi sabotat şansa Dreptei de a avea o guvernare stabilă. Ceea ce USR numea penali ieri a devenit parteneri azi. Alături de corupţi nu veţi ajunge nicăieri”, a continuat premier.

„I-aţi dezamăgit pe români! Politica nu e despre Florin Cîţu şi cum să-l doborâţi pe Cîţu. În plină pandemia, aţi acţionat în plină pandemie, în detrimentul românilor. Le-aţi arătat românilor adevărata faţă”, a mai precizat Cîţu.

Florin Cîţu: „PSD şi USR au iniţiat o moţiune a frustrării”
„Kafka ar fi mândru de voi. Nu îi mai văd pe colegii din PSD. Căutaţi detalii despre Kafka?”, a spus premierul.

„Guvernele PSD au înăbuşit justiţia. O guvernarea PSD e un pericol. Vă daţi seama cum e alianţa cu extremiştii”, a precizat Cîţu.

„PNL nu e perfect, dar e un partid responsabil. Rămânem în picioare. Nu dezertăm, nu suntem laşi. Am fost votaţi să dezvoltăm România, indiferent de cât s-a opune domnul Ciolacu, tovarăşul cu spirala şi căpitanul extremiştilor”, a continuat premierul.

Cîţu, în Parlament: „Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte ori sub controlul reformiştilor de faţadă”
„Dacă acest Guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte ori sub controlul reformiştilor de faţadă, ori a extremiştilor antivaccinişti şi antieuropeni”, a afirmat liderul PNL.

UPDATE: Lucian Romaşcanu, senator PSD, prezintă textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. „Guvernul nu a găsit altă soluţie în afară de îngheţarea pensiilor şi salariilor. A condamnat la sărăcie peste 7 milioane de români. Românii se confruntă cu explozia preţurilor şi a cursului valutar”, a spus parlamentarul social-democrat.

„România educată a lui Iohannis e România haosului şi a închiderii de şcoli (…) Azi, întregul Guvern Cîţu trebuie să plece”, a mai precizat Romaşcanu.

UPDATE: A început şedinţa de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură. Aceasta este condusă de Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Anca Dragu, preşedintele Senatului.

„Lăsaţi premierul în pace! Nu mai creaţi busculade şi nu încălcaţi regulile de comportament”, a spus Ludovic Orban.
Moţiunea de cenzură
Şi-au înregistrat prezenţa 379 de parlamentari. Există cvorum de şedinţă.

Nu au fost înregistrate cereri pentru retragerea susţinerii moţiunii de cenzură, a anunţat Orban.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. Pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu și-au anunțat susținerea și USR și AUR.

Ce este moţiunea de cenzură şi de câte voturi este nevoie ca să pice Guvernul
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament, arată Agerpres.

PSD, USR şi AUR au anunţat că susţin moţiunea, iar împreună au 280 de parlamentari. De cealaltă parte, PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Cum se apără Florin Cîţu şi PNL
Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

„În şedinţa Biroului Executiv am luat o decizie cu privire la ce vor face parlamentarii PNL la moţiune. Este o decizie pe care o luăm de fiecare dată când avem astfel de situaţii. Parlamentarii PNL vor participa la moţiunea de mâine, dar nu vor vota. Vor fi prezenţi, nu vor vota. Aceasta este decizia luată în BEx”, a precizat, luni, Cîţu, la finalul şedinţei conducerii partidului.

Dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă, a precizat Cîţu. Noul lider PNL a dat de înţeles că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

„Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a spus Cîţu.

Recent, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că speră ca Guvernul Cîţu să nu cadă, dar nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic.

„Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a precizat Kelemen Hunor, conform sursei citae.

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Sorin Grindeanu: „Vor vota la vedere”
Totodată, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, că senatorii şi deputaţii partidului vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori şi deputaţi, vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîţu şi a acoliţilor lui”, a declarat Grindeanu.

Fostul premier a cerutpreşedinţilor celor două Camere ale Legislativului să identifice soluţii astfel încât toţi parlamentarii să participe la vot. El a menţionat că unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.

USR PLUS şi AUR votează moţiunea de cenzură PSD azi în Parlament
Şi parlamentarii USR PLUS vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota la vedere, după cum a a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.

„Cert este că am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (…) toţi parlamentarii USR PLUS vor fi la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine, Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria”, a afirmat Moşteanu.

Deputatul USR PLUS a menţionat că are „dubii” că PSD doreşte ca Guvernul să plece.

De asemenea, parlamentarii AUR vot vota în favoarea moţiunii de cenzură.

„Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm”, a spus copreşedintele partidului George Simion.

Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură trece azi în Parlament
Votul asupra moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.