Featured, Politic

Moțiunea anti Dăncilă ține pe loc chiar și Comisia Europeană

Surse politice de la Bruxelles au declarat că premierul Viorica Dăncilă a anunțat Comisia Europeană că merge pe varianta a doua din prima scrisoare trimisă oficialilor europeni, care conținea numele Rovanei Plumb și a lui Dan Nica. Aceleași surse susțin că președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va lua o decizie cu privire la acceptarea lui Dan Nica abia după moțiunea de cenzură de joi.

Procedural, Ursula von der Leyen trebuie să decidă dacă acceptă nominalizarea lui Dan Nica, pentru ca mai apoi să propună comisiilor de specialitate din Parlamentul European audierea acestuia. Într-o discuție telefonică avută cu Viorica Dăncilă chiar în timpul ședinței CEx de săptămână trecută, președintele desemnat al Comisiei Europene i-a transmis acesteia să propună și o femeie. Dăncilă s-a conformat și a anunțat CEx-ul că are și o variantă de rezervă, în persoana secretarului de stat din MAE, Gabriela Ciot. Totuși, Ciot nu a fost înaintată oficial la Bruxelles.

Ce se întâmplă cu comisarul european, în funcție de soarta moțiunii de cenzură
Sursele citate susțin că dacă moțiunea de cenzură trece joi de votul Parlamentului și Guvernul Dăncilă este demis, propunerea lui Dan Nica nu va fi acceptată, urmând ca președintele Klaus Iohannis să convoace la finalul săptămânii consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pentru a găsi o soluție în vederea desemnării comisarului european.

Dacă moțiunea va fi respinsă de Parlament, sunt șanse mari ca Ursula von der Leyen să îl accepte pe Dan Nica, însă acesta nu are nicio garanție ca va trece de audierile din comisiile de specialitate.

Conform legii, candidatul propus pentru funcția de comisar european trebuie audiat prima dată de comisiile de specialitate din Parlamentul României. Până la ora transmiterii acestei știri, Viorica Dăncilă nu a înștiițat oficial Parlamentul României de propunerea lui Dan Nica.

Oficial, nouă comisie ar trebui votată de Parlamentul European până la finalul lunii octombrie.