Monedele
International

Monedele naționale din Europa Centrală se depreciază pe măsură ce pandemia de COVID-19 continuă

Monedele naționale din Europa Centrală se depreciază. Zlotul polonez s-a depreciat în cursul zilei de vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, iar această scădere are loc pe fondul cazurilor de infectare cu virusul Sars-Cov-2 ce tocmai a lovit țările europene, precum Germania sau Austria, conform Reuters, citat de către Agerpres.

Cel mai scăzut nivel pentru zlotul polonez

Monedele naționale se depreciază. Zlotul polonez a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, vineri dimineață. Acesta s-a depreciat cu 0,4% față de euro, iar forintul ungar și coroana cehă s-au depreciat ambele cu 0,6%.

În același timp, Europa Centrală a fost puternic lovită de un nou val de infectări cu virusul Sars-Cov-2, iar statele afectate încearcă pe cât posibil să majoreze numărul de persoane vaccinate. Astăzi, Austria a anunțat că vaccinarea va fi obligatorie din februarie 2022.

Joi, guvernele Cehiei și Slovaciei au impus noi măsuri restrictive pentru a combate noul val cu care se confruntă țara, iar Austria a anunțat că va impune un nou lockdown total pentru toată populația, indiferent dacă aceasta este vaccinată sau nu.

„Există o creştere semnificativă a aversiunii faţă de risc pe plan global, legată de impunerea de restricţii în mai multe ţări europene”, a apreciat Mateusz Sutowicz, analist la Bank Millennium.

Dolarul se află într-o creștere continuă
Dolarul american s-a apreciat pentru a patra săptămână consecutiv, iar această creștere afectează moneda euro și reduce apetitul de risc.

„Este din nou un mix de creştere a cazurilor de COVID-19 şi de apreciere a dolarului”, a spus un trader din Praga.

În urma creșterilor dolarului american, monedele naționale din Europa Centrală se depreciază în mod constant.