Rachetă
International

Momentul când o rachetă britanică lansată de la distanță doboară un elicopter rusesc

Luptătorii ucraineni au doborât un elicopter rusesc de înaltă tehnologie, în valoare de 12 milioane de lire sterline, cu o rachetă sol-aer de fabricație britanică.

Soldații din Brigada 95 ucraineană de Asalt Aerian, cu baza în Jitomir, nord-vestul Ucrainei, au folosit o rachetă Martlet, cunoscută sub numele de Starstreak în Marea Britanie, pentru a ataca elicopterul rusesc Kamov KA-52.

Elicopterul de atac cu un singur loc este supranumit „Rechinul Negru” și a fost descris ca fiind cel mai mortal elicopter rusesc. Are un sistem de gestionare a câmpului de luptă ce îi permite să partajeze date cu alte aeronave pentru a coordona operațiunile de atac.

Racheta Martlet este o armă sol-aer ușoară, dezvoltată pentru Marea Britanie de Thales Air Defence, denumită după numele unei păsări mitice care nu doarme niciodată.

A fost proiectată pentru a fi lansată de pe o serie de platforme aeriene, terestre și maritime asupra unei varietăți de ținte, cu o precizie foarte mare care reduce daunele colaterale, ceea ce o face potrivită pentru operațiuni asimetrice pe litoral.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a promis să se alăture SUA în trimiterea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești, sfidând avertismentele lui Vladimir Putin împotriva furnizării de arme avansate Kievului.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va trimite lansatoare M270, care pot trage rachete ghidate cu precizie până la 80 de kilometri – mai mult decât dublul razei de acțiune a artileriei actuale.