Ion Țiriac (82 de ani), fostul președinte al Federației Române de Tenis, un european convins, a povestit recent un episod care l-a marcat, legat de sistemul de învățământ.

Miliardarul a avut parte de o experiență inedită atunci când s-a dus în vizită în Statele Unite ale Americii la unul dintre copii său, Karim Mihai, care era elev la liceul din Deerfield, Massachusetts.

Ca orice părinte care-și veghează copiii, Ion Țiriac a vrut să știe cum se descurca mezinul acolo, mai ales că școala era privată. Fostul jucător de tenis a aflat cu stupoare că deși achita 80.000 de dolari anual, băiatul său trebuia să îndeplinească mai multe condiții pentru a absolvi școala cu brio.

Modelul educațional care l-a marcat pe miliardarul Ion Țiriac. ”Fiecare copil are zilnic două ore de sport!”
”Eu nu sunt extraordinar de pro-american! Eu sunt european, crescut în Europa, am mai văzut și Germania. Dar pe unul dintre feciorii mei l-am trimis la liceu în Statele Unite.

După două luni, m-am dus și eu să îl întreb pe ăla, că avea 15 ani deja, se pregătea pentru facultate. Domne, academic cum e băiatul? Zice: ‘Aaa, domnule Țiriac, îți garantez eu că ia între 90 și 93, maximum de puncte, la Harvard!

Dar academicul la noi e o treime!’. Zic: ‘Ce vorbești, măi, Vasilică, cum o treime? Îți dau 80.000 de dolari pe an pentru o treime!?’.”, a povestit Țiriac.

Ion Țiriac a rămas extrem de plăcut impresionat când a văzut și ce dotări avea acel liceu, incomparabil cu ce se oferă în România.

”Zice: ‘Domnule Țiriac, dacă vrei să pregătești un profesor universitar, acolo e biblioteca! A doua treime e sportul!’. Cum ai spus? Avea și un campus un pic mai mare, 30 de terenuri de tenis, două de baschet, 15 de volei, patinoar olimpic, bazin olimpic. La liceu! Vă dau cuvântul meu de onoare! Uitați-vă pe internet la liceul din Deerfield, Massachusetts!

Iar ultima treime este viața copilului de aici cu contactele. Ei rămân cu contactele dintre ei o viață întreagă’. Ei pregătesc copiii pentru viață, iar fiecare copil are două ore de sport pe zi și fiecare e obligat să fie în două echipe, la două sporturi diferite”, a mai spus Ion Țiriac la emisiunea Tema Zilei de la TVR.