Modelul
Actualitate, Featured

Modelul contractului de muncă, modificat de MInisterul Muncii

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă, introducând o nouă obligație care îi revine angajatorului. Mai exact, să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii admnistrat privat.

Ministerul Muncii a modificat modelul contractului de muncă. Raluca Turcan a precizat faptul că orice angajat din România care contribuie la Pilonul II de pensii trebuie să se informeze și să opteze pentru un fond privat care să îi administreze acești bani,

Raluca Turcan susține că trebuie pus accent pe componenta de informare și de conștientizare a angajaților care au această opțiune, astfel încât să își poată decide singuri viitorul.

Ministerul Muncii a modificat modelul contractului de muncă

”Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.
Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem” , este mesajul postat de Raluca Turcan pe Facebook.

Raluca Turcan a făcut anunţul. Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu
Ministrul Muncii vine cu noi detalii despre acordarea pensiilor de serviciu. Ministrul Muncii spune că trebuie să existe un echilibru între contrbutivitate şi factorul favorizant. Guvernantul spune că analiza legislaţiei ar trebuie să conducă la propuneri care să răspundî criteriului echităţii.

„Punctele de vedere primite astăzi de la reprezentanții categoriilor beneficiare de pensii de serviciu vor fi transmise grupului de lucru al coaliției, pentru a intra în analiză începând cel mai probabil de săptămâna viitoare. Rolul care revine grupului de lucru pe pensii speciale de la nivelul coaliției este acela de a finaliza variantele de modificări pornind de la cele cinci propuneri avansate deja de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și integrând totodată punctele de vedere exprimate de categoriile vizate.

-În cadrul acestei a doua întâlniri cu beneficiarii de pensii de serviciu, am constatat că ideea de a aduce un echilibru între contributivitate și factorul favorizant este împărtășită de toate categoriile. Mai mult, pentru anumite domenii avem deja propuneri punctuale, urmând ca zilele viitoare să intrăm în discuții mai aplicate și cu alte categorii profesionale.

-Analiza legislației în vigoare în momentul de față, dar și a jurisprudenței Curții Consituționale, pe care o realizăm împreună, ar trebui să ne conducă la propuneri care să răspundă atât criteriului echității, cât și cerinței de constituționalitate.”, a declarat ministrul Muncii, pe pagina personală de Facebook.


blank