Life, Stiri

Mituri despre slăbit și creșterea în greutate, demascate!

Cât de reale sunt informaţiile legate de calorii şi anumite diete?

probioticssmart_78237900

În aparență, pierderea și creșterea în greutate par să fie rezultate evidente ale unor comportamente cât se poate de clare. Dacă mănânci mai multe calorii decât arzi, te vei îngrășa. Dacă mănânci mai puține calorii decât arzi, vei slăbi. Din nefericire, lucrurile sunt mult mai complicate, după cum ți-ar spune orice nutriționist. Iată 6 mituri despre creșterea în greutate:

Dacă ești supraponderală, ești nesănătoasă

Realitatea: Chiar dacă ai pus câteva kilograme în plus, asta nu înseamnă neapărat că și sănătatea ta va avea de suferit. Există persoane supraponderale sănătoase și persoane slabe bolnave. Privită în afara oricărui context, greutatea unei persoane nu oferă indicii despre starea de sănătate a unei persoane.

Condimentele îți vor accelera metabolismul

Realitatea: Alimentele condimentate nu-ți accelerează metabolismul în niciun fel însemnat și cuantificabil. În schimb, o alimentație echilibrată și sănătoasă, care conține o cantitate ridicată de proteine, îți va accelera cu siguranță metabolismul.

Dieta yo-yo dă peste cap metabolismul pentru totdeauna

Realitatea: Dieta de tip yo-yo (care produce schimbări metabolice) este periculoasă pentru sănătate, însă nu afectează metabolismul pe termen lung. Cu un pic de efort, poți să-ți aduci metabolismul la ritmul normal în după ce ai ținut o astfel de dietă.

3.500 de calorii înseamnă jumătate de kilogram de grăsime corporală

Realitatea: Unii medici nutriționiști continuă să spună că 3.500 de calorii înseamnă jumătate de kilogram de grăsime corporală. Asta ar însemna că pentru a slăbi jumătate de kilogram pe săptămână, ar trebui să mănânci cu 500 de calorii mai puțin pe zi. Dacă vei continua să faci asta timp de un an, vei slăbi aproape 25 de kilograme. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că organismul este construit pentru a se proteja împotriva foametei, astfel încât va face tot ce poate pentru a preveni scăderea în greutate.

Exercițiile de forță te vor face să cântărești mai mult

Realitatea: Exercițiile fizice de forță dau peste cap planurile de slăbire doar în cazul persoanelor care evaluează progresele exclusiv cu ajutorul cântarului. Mușchii nu cântăresc mai mult decât stratul adipos (un mit în sine), însă sunt mai deși decât grăsimea. Drept urmare, este posibil să pierzi centimetri buni din grosimea taliei în condițiile în care cântarul arată aceeași greutate

Cât timp veți face exerciții, nu te vei îngrășa

Realitatea: Nu te iluziona cu ideea că poți mânca o bucată mare de ciocolată la fiecare masă atâta timp cât faci exerciții. Dacă nu ești o sportivă de performanță sau o antrenoare de fitness, nu vei arde niciodată suficiente calorii pentru a arde un număr atât de mare de calorii. Nu te poți baza doar pe exercițiile fizice pentru a slăbi, dieta este cel puțin la fel de importantă.

blank