Actualitate, Featured

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, final cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei a fost dispersat de jandarmi după ora 23:00, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. În ciuda apelurilor la o manifestaţie paşnică, grupuri de instigatori violenţi s-au infiltrat în mulţime şi s-au încăierat cu jamdarmii. 452 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

452 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma mitingului de vineri, informează ISU Bucureşti-Ilfov. 40 de oameni (11 jandarmi) au fost transportaţi la spital.

De asemenea, 19 răniţi în urma protestului au fost transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

“Un număr de patru persoane au necesitat internare în spital şi îngrijiri medicale avansate, trei persoane au prezentat arsuri pe aproximativ 10 – 15% din suprafaţa corpului şi sunt internaţi în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului. O persoană a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă la Secţia de Chirurgie Generală extragându-i-se un corp străin de la nivelul coapsei drepte şi se află internat”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Unitatea spitalicească mai precizează că între cei 19 pacienţi nu se află niciun jandarm şi niciun copil.

Iată un timelapse cu Piaţa Victoriei, de la ora 16:00, până după miezul nopţii. Observaţi miscările trupelor de jandarmi în timpul intervenţiei.

1:30 Până la această oră, Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului a transmis în direct incidentele din zona Pieţei Victoriei şi era să ia bătaie, atât de la manifestanţii violenţi, cât şi de la jandarmi. Până la urmă, noroc cu o fată cu tupeu !

Imagini de la confruntările dintre protestatari şi jandarmi.

0:00 Grupuri violente de protestatari se înfruntă cu jandarmii în zona Pieţei Victoriei. Tinerii au incendiat containere de gunoi, iar jandarmii intervin cu tunuri cu apă.

Fiica senatorului USR Vlad Alexandrescu a fost luată cu targa de paramedici din Piaţa Victoriei, unde îşi pierduse cunoştinţa din cauza gazelor lacrimogene aruncate de jandarmi. Iată ce povesteşte politicianul:

23:30 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

“Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

23:15 Sprijiniţi de tunuri cu apă si gaze lacrimogene, jandarmii au evacuat toţi manifestanţii din Piaţa Victoriei

23:00 Lupte de stradă în Piaţa Victoriei, între jandarmi şi o parte violentă a manifestanţilor. Gaze lacrimogene şi petarde peste tot. Jandarmii au adus tunurile cu apă.

22:15 În intervalul orar 21:00 – 22:00, ISU Bucureşti a acordat îngrijiri medicale pentru alte 49 de persoane. Numărul total al intervenţiilor medical depăşeşte200.

21:15 În intervalul 20:00 – 21:00, alte 61 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală. Numărul total al oamenilor răniţi se ridică la 172.

21:10 Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă.

”Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10, staţia Piaţa Victoriei să fie deschisă. Astfel, trenurile de metrou, vor opri în staţia Piata Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea în conditii de siguranta a staţiei va fi supravegheată de catre Politia Metrou şi Jandarmerie”, au precizat reprezentanţii Metrorex, printr-un comunicat de presă.

21:00 Atmosfera în Piaţa Victoriei degenerează. Jandarmii folosesc gaze lacrimogene pentru a împrăştia grupările violente formate printre manifestanţi.

20:30 Jandarmeria atenţionează că în piaţă au ajuns grupări violente din galeriile echipelor de fotbal bucureştene şi îi roagă pe ceilalţi manifestanţi să se delimiteze de ele.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

”În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm şi recomandăm femeilor şi persoanelor însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe!”, precizează Jandarmeria Română, printr-o postare pe Facebook.

20:00 Metrorex a decis să închidă staţia de metrou Piaţa Victoriei, ceea ce presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea autorităţilor.

”Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00, staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, se precizează într-un comunicat de presă.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

20:00 Jandarmii au reuşit să formeze un perimetru de protecţie în jurul clădirii Guvernului.

19:45 Noi incidente au avut loc la mitingul din Piaţa Victoriei, între protestatari şi jandarmi, forţele de ordine fiind nevoite să recurgă la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a îndepărta persoanele violente.

Jandarmi pregătiţi de intervenţie la Mitingul Diasporei 10 august 2018

Iată o imagine sugestivă surprinsă de Octav Drăgan:

19:30 Jandarmeria Română face apel la participanţii paşnici la miting să se retragă din primele rânduri. ”Cei care comit violenţe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucaţi din asfalt,” se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Jandarmeria Română. ”Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi. De asemenea, facem apel la femei şi copii să încerce să se retragă în zone ferite de violenţe sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul.”

19:00 Alte 40 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală din partea echipajelor SMURD, în urma violenţelor din Piaţa Victoriei, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov. Un alt jandarm a fost lovit în zona feţei.

În total, până la ora 19.00, 76 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.

În piaţă a fost citit un apel, inspirat şi de Proclamaţia de la Timişoara.

Imaginaţia şi inventivitatea românilor nu au limite. Iată cum se protestează în secolul XXI:

17:30 Unul dintre protestatarii ridicaţi de jandarmi din Piaţa Victoriei avea asupra sa un dispozitiv cu electroşocuri, precizează reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei. 34 de manifestanţi şi doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele de la manifestaţia din faţa Guvernului, au anunţat oficialii ISU Bucureşti-Ilfov.

Jandarmeria Română a pus la dispoziţia presei imagini în care se văd protestatari care aruncă cu pietre spre jandarmii din cordonul care înconjoară sediul Guvernului.

17:00  Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti precizează că forţele de ordine au folosit spray-urile cu piper din dotare în momentul în care protestatarii din Piaţa Victoriei au început să arunce în agenţi cu obiecte contondente. Aceştia mai spun că nu s-a dat un ordin pentru spray-uri.

Faţa în faţă cu jandarmii

”Cei din Piaţă au forţat gardurile de protecţie instalate şi cordonul de jandarmi, s-au deplasat către sediul Guvernului, colegii mei au realizat un nou dispozitiv pe trotuarul din faţa Guvernuluu României. Circulaţia a fost blocată. Colegii mei asupra cărora s-a aruncat cu beţe de straguri, cu pietre, cu obiecte contondente au folosit spray-urile individuale pe care le au asupra lor. Nu s-a dat ordin de intervenţie cu gaze lacrimogene, fiecare a folost sprayul individual, în funcţie de situaţia în care a fost pus. Când s-au forţat gardurile şi pentru a ieşi din situaţia de pericol, au folosit sprayurile cu piper”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Manifestant afectat de spray--urile cu piper

În urma incidentelor, un jandarm are o fractură la deget, acesta fiind transportat la spital.

Protestul continua

16:30 Şapte protestatari au avut nevoie de intervenţia medicilor, după ce li s-a făcut rău. Jandarmii au fost nevoiţi să folosească gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat cu obiecte în forţele de ordine.

Manifestant scos cu targa din mulţime

Mai mulţi protestatari au fost scoşi cu targa din mulţime, după ce li s-a făcut rău, martorii declarând că gazele lacrimogene folosite de către jandarmi ar fi cauza. Şi cameramanului unei televiziuni i s-a făcut rău.

Manifestant scos cu targa din mulţime

Curculaţia autovehiculelor este blocată în Piaţa Victoriei. Traficul a fost deviat pe Şoseaua Kiseleff, de la intersecţia cu Ion Mincu. Alte restricţii sunt pe bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Lascăr Catargiu de la Piaţa Romană, breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, strada Paris şi breteaua de acces către Piaţă de la intersecţia cu bulevardul Ion Mihalache, anunţă Brigada Rutieră.

Manifestant scos cu targa din mulţime

16:20 O parte dintre manifestanţii din Piaţa Victoriei a încercat să forţeze intrarea în curtea guvernului.

Coloanele de jandarmi aduse de pe străzile adiacente au reuşit să-i oprească. Circulaţia în Piaţa Victoriei este blocată.

Pentru a opri accesul manifestanţilor în curtea Palatului Victoria, jandarmii au folosit gaze lacrimogene. Au fost aduse mai multe garduri metalice mobile, pentru a limita apropierea oamenilor de sediul guvernului.

16:00 Tot mai mulţi oameni se îndreaptă spre Piaţa Victoriei. Bulevardul Kiseleff este blocat de coloanele de manifestanţi.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

15:00 Câteva sute de români se află deja în Piaţa Victoriei. De la o tribună improvizată, pe rând, oamenii îşi spun păsurile. Discursurile sunt aplaudate de cei prezenţi, care au adus bannere, drapele şi pancarte.

Cei mai mulţi dintre românii veniţi în Piaţa Victoriei flutură şi drapele ale ţărilor în care locuiesc în prezent sau poartă tricouri în culorile acestora. Alţii sunt îmbrăcaţi în tricouri negre, pe care scrie ”Fără penali”, ”Nu cedăm” sau ”Muie PSD”

Un bărbat care tulbura ordinea publică a fost ridicat din Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost condus la o secţie de Poliţie, pentru a fi identificat şi a fi luate măsurile legale. De asemenea, o persoană care avea asupra sa mai multe sprayuri cu vopsea, cu care intenţiona să participe la protest, a fost atenţionată de jandarmi că nu poate participa cu acele obiecte. Deşi, iniţial, s-a conformat, ulterior, bărbatul a revenit, iar jandarmii l-au condus la secţie pentru a fi legitimat şi sancţionat.

Tudor Chirilă şi formaţia Vama profită de Mitingul Diasporei şi dedică protestului de astăzi o piesă nouă: ”În ţara-n care m-am născut”, o reinterpretare a unei vechi melodii a lui Jean Moscopol.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gjUrqPPTV9A]

Poliţia Capitalei a cerut Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei. Poliţiştii precizează că scopul este preventiv, pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor ce se vor afla în această zonă.

Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că forţele de ordine nu vor tolera violenţa.

”Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetăţenii, noi asigurăm ordinea, siguranţa manifestanţilor şi a celorlalţi . Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituţia apolitică, nu suntem trupe pretoriene”, a anunţat, joi, lt.col.Marius Militaru. “Jandarmeria nu va face estimare a numărului de participanţi, nu avem obligaţia legală. Sunt afirmaţii, îndemnuri la violenţă, ură şi intoleranţă, ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor. Autorităţile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică şi violenţa. Toţi cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde.”

Numărul jandarmilor care vor fi prezenţi, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piaţa Victoriei va fi dimensionat gradual în funcţie de numărul protestatarilor.

“Dacă va fi nevoie de suplimentare, o vom face. Recomandările noastre către oameni sunt să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele şi să anunţe comportamentele antisociale. Solicităm să nu vină cu bagaje voluminoase, iar cei cu copii să stea la depărtare de cei cu comportament antisocial. Există mereu un grup restrâns care provoacă. Să se delimiteze de grupurile acestea. Cu toţii vrem să ajungem sănătoşi acasă“, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Control pirotehnic Poliţia română

Primăria Capitalei a anunţat că protestul din 10 august nu are organizatori, deoarece persoanele chemate la discuţii privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent şi „să-şi asume răspunderea”, instituţia subliniind că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.

Primele maşini cu români veniţi din toate colţurile Europei pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei au apărut aseară. După un scurt popas în faţa Guvernului, oamenii au plecat să se odihnească. Mulţi dintre ei se află de două zile pe drum şi au postat imagini pe reţelele de socializare de pe traseu. În majoritatea mesajelor, se face apel la o manifestare paşnică, mai ales având în vedere numărul de participanţi anunţaţi şi lipsa unui organizator.

Pe pagina de Facebook a grupării #rezist există lista cu toate localităţile unde sunt anunţate proteste de solidaritate cu Mitingul Diasporei.