Actualitate

Misterul excluderii Principelui Nicolae: Consilier al lui Ponta, implicat

Principele Nicolae şi-a pierdut titlul nobiliar şi a fost exclus din linia de succesiune monarhică printr-o decizie a Regelui Mihai, pe 1 august.
media-143928864867009300
O fotografie realizată în timpul discuţiilor care au dus la luarea acestei decizii este prezentată pe Facebook de jurnalistul Marius Ghilezan. Jurnalistul Ovidiu Zară remarcă o prezenţă surpriză la discuţii, aparent inexplicabilă: Mihnea Constantinescu, consilier de stat al premierului Ponta.
 
„Ma intreb insa ce cauta la aceasta discutie privind soarta Casei Regale Mihnea Constantinescu, consilier de stat al premierului Ponta. (???) [primul din dreapta]. Mirarea mea rezida din faptul ca acest personaj – un produs al diplomatiei autohtone din perioada comunista (cel mai probabil ofiter acoperit, dupa cum afirma Eduard Ovidiu Ohanesian) – nu are nimic in comun cu Monarhia. Intre 1990 – 1991 Mihnea Constantinescu a fost purtator de cuvant al premierului Roman, iar in perioada 1992- 2012 a fost director de cabinet si consilier al prim-ministrilor Stolojan, Nastase, Tariceanu si in timp a mai fost director de cabinet şi consilier al mai multor ministri printre care Plesu si Negritoiu”, scrie Ovidiu Zară.
 
Acelaşi jurnalist observă faptul că statutul Casei Regale prevede excluderea doar în cazul unei căsătorii neaprobate de Rege.
„O ipoteza plauzibila a indepartarii Principelui Nicolae poate sta in Statutul oficial al Casei Regale, elaborat de Rege, personal, acum 8 ani.
 
‘Articolul 7:
al. 1) Casatoria unui membru al Casei Regale a Romaniei va fi supusa acordului Sefului Casei Regale a Romaniei, pentru a avea semnificatie dinastica.
al. 2) O casatorie care nu respecta paragraful (1) de mai sus nu va fi recunoscuta dinastic in nicio privinta si va rezulta in pierderea tuturor drepturilor, onorurilor, privilegiilor si prerogativelor, potrivit prezentelor Norme.’
 
Deci casatoria neaprobata de Rege, conform art.7, ori divortul neaprobat de el, ( art.8) sunt singurele motive de pierdere a drepturilor regale de care se vorbeste in Statut. Nu comportamentul imoral, nu faptele penale, nu conduita nepotrivita, ci doar casatoria ori divorțul fara binecuvantarea M.S. Regele figureaza drept motive de excludere.
De divort nu poate fi vorba, caci Nicolae (30 ani) e inca burlac. Atunci inseamna ca Nicolae fie si-a manifestat intentia de a se casatori cu o femeie considerata nepotrivită, fie doar a spus ca nu va nu cere aprobarea M.S. Regele Mihai I pentru o viitoare casatorie”, mai scrie Ovidiu Zară.
 
Fostul principe Nicolae a reactionat civilizat dar sincer la aflarea stirii care a socat opinia publica romaneasca prin faptul ca a fost total neasteptata si a ridicat o multime de intrebari.
Fostul principe Nicolae a transmis printr-un comunicat de presa ca isi asuma decizia luata de Regele Mihai si sustine ca aceasta ar chiar binevenita pentru el, intrucat ii era dificil sa accepte stilul de viata pe care il impunea succesiunea la Coroana.
„Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.
 
Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.
 
Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.
 
Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici.
Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română”, a transmis fostul Principe Nicolae.
blank
blank