Featured, International

Miscari importante in politica SUA. Vezi ce se intampla

 Miscari importante in politica SUA Donald Trump a declarat pentru Fox News că nu va interveni dacă Matthew Whitaker, procurorul general interimar al SUA, va decide să limiteze ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller privind imixtiunile miscari electorale ruse, relateaza mediafax.

Whitaker a preluat sarcinile de supervizare a anchetei Mueller după ce președintele Trump l-a numit procuror general interimar al SUA în locul lui Jeff Sessions. Whitaker, pe care democrații l-au calificat drept “lacheul politic” al lui Trump, a criticat în trecut ancheta Mueller și a sugerat că ar putea limita investigația prin reducerea bugetului alocat acestei acțiuni.

Trump a declarat într-un interviu pentru Fox News că nu cunoaște afirmațiile anterioare ale lui Whitaker despre ancheta Mueller și a afirmat că “nu se va implica” dacă procurorul general interimar al SUA va limita investigația.

“Va fi decizia lui”, a declarat Trump, adăugând: “Cred că este foarte perspicace din punct de vedere politic. (…) Va face ceea ce este drept”.

Trump a negat din nou că ar fi existat o complicitate între apropiați ai săi și Rusia. “Nu a fost nicio complicitate, s-a întâmplat să aibă dreptate”, a declarat Trump, făcând referire la o afirmație din trecut a lui Whitaker.

Mai mulți politicieni americani și-au exprimat temerea că Whitaker ar putea submina ancheta privind imixtiunile ruse, existând inclusiv posibilitatea ca acesta să-l demită pe Mueller.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump l-a criticat pe procurorul special Robert Mueller, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA. În contextul în care analişti americani au contestat procedura demiterii procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat că nici procurorul “controversat” Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. “Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat”, a declarat Donald Trump.

Procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.