Mircea Geoană
Actualitate

Mircea Geoană: „Nu este uşor să se găsească un succesor pentru Stoltenberg”. Ce spune despre șansele lui de a-i lua locul

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat că succesorul secretarului general Jens Stoltenberg va fi stabilit în urma unui consens între aliații organizației.

„La NATO nu e pe bază de vot popular, ci e o decizie a ţărilor aliate, care se consultă şi decid. Nici eu, nici secretarul general nu suntem în poziţia să comentăm sau să intervenim într-un fel în succesiunea poziţiilor noastre.

Este dreptul suveran al aliaţilor, în consens, să găsească secretarul general pe care îl doresc”, a răspuns Mircea Geoană unei întrebări adresate de prof.univ. dr. Paul Magheru, în cadrul unei întâlnire care a avut loc la Oradea.

Ce spune Mircea Geoană despre funcţia viitorului secretar general al NATO

Întrebat dacă s-a gândit la funcţia viitorului secretar general al NATO, Mircea Geoană a evitat un răspuns și a spus că jobul lui la NATO este de a-și face datoria până la ultima secundă.

„Pot să spun un singur lucru, nu pentru că lucrez cu Jens Stoltendberg într-o echipă extrem de unită şi suntem colegi şi prieteni, dar am învăţat foarte mult de la el. Şi noi, politicienii, în special cei români, avem sentimentul că le ştim pe toate.

Am învăţat foarte mult de la un om serios, sobru, un om care a lucrat cu patru preşedinţi: George W. Bush, Obama, Trump şi Biden. Aşa că nu mă miră că nu este uşor să se găsească un succesor pentru Stoltenberg.

Şi sunt absolut convins că aliaţii vor găsi, când vor găsi, pe cineva potrivit. Jobul meu la NATO este de a-mi face datoria până la ultima secundă de contract şi să asigur o succesiune corectă către noul secretar general”.

Secretarul adjunct al NATO a vorbit și despre intenția sa de a candida la președinția României, punctând că „nu este momentul să discutăm despre aşa ceva, dar vedem când se termină contractul, ce discuţii mai putem avea până atunci”.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la NATO se va termina în septembrie

Jens Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, a fost numit în funcția de secretar general al NATO la 1 octombrie 2014 pentru un mandat initial de patru ani. Ulterior, mandatele sale au fost prelungite, iar postul i-a fost extins până la data de 30 septembrie 2023.

În februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu are intenția de a-și reînnoi contractul cu cele 30 de țări membre NATO. Această decizie a fost luată pentru a evita o schimbare în conducerea NATO într-un moment în care Rusia desfășura atacuri asupra Ucrainei, potrivit Agerpres.

blank