Mircea Geoană
International

Mircea Geoană cere Rusiei să revină la „un dialog sincer cu NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a cerut oficialilor ruși să stabilească „un dialog solid, transparent și sincer” cu Alianța, în contextul tensiunilor care persistă între Moscova și Occident. Geoană a făcut declarațiile în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Mircea Geoană interviu interviu acordat Radio Europa Liberă. Suntem pregătiți să continuăm discuțiile și îndemnăm Rusia să revină în Consiliul NATO-Rusia. Pentru moment, Rusia ne refuză invitațiile, însă sperăm că își vor da seama care sunt beneficiile unui dialog solid, transparent și sincer cu NATO.

Secretarul general adjunct a spus că nu va specula legat de motivele „activităților neobișnuite” ale armatei ruse în jurul Ucrainei, însă a insistat că NATO va rămâne „vigilentă” și „foarte fermă în descurajarea amenințărilor și în apărarea în fața acestora”.

Pe lângă tensiunile legate de probleme mai vechi, precum anexarea Crimeii sau conflictul în desfășurare din estul Ucrainei, Rusia a fost acuzată mai recent și de faptul că îl ajută pe dictatorul bielorus, Lukașenko, în acțiunile sale de la granița cu Uniunea Europeană. Kremlinul neagă.

La începutul acestei luni, Ucraina transmitea că până la 90.000 de militari ruși se aflau în apropierea graniței, în ciuda faptului că exercițiile militare s-au încheiat.

Occidentul și-a exprimat, îngrijorarea și cu privire la recenta desfășurare de trupe ruse în apropiere de granițele Ucrainei. De cealaltă parte, Rusia s-a arătat iritată de acțiunile navale ale membrilor NATO din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Moscova a spus că își va apăra granițele în fața „țărilor care vor să îndiguiască Rusia, inclusiv în regiunea Mării Negre”.

Geoană a respins ca nefondate susținerile Rusiei – „Tot acțiunile pe care le desfășurăm în Marea Neagră sau pe flancul estic al NATO sunt pur defensive și perfect transparente”. El a mai spus că, având în vedere că NATO are trei membri în zonă (România, Bulgaria și Turcia) și „trei parteneri foarte importanți” (Georgia și Ucraina), „nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că avem o prezență aeriană și maritimă în Marea Neagră”.

„Până la urmă nu NATO a ocupat Crimeea sau a invadat estul Ucrainei, iar tot ce am făcut după 2014 a fost pur defensiv și am avut mereu grijă să nu provocăm sau să creăm interpretări greșite”, a concluzionat Geoană.

UE îl acuză pe Lukașenko că aduce migranți cu avionul pentru a-i trimite apoi peste graniță, spre țările europene, într-o încercare de a se răzuna pentru sancțiunile impuse.

„Face parte din noul arsenal de instrumente hibrid pe care Belarusul le folosește împotriva țărilor NATO și UE.

Desigur, cunoscând relația strânsă și parteneriatul dintre Belarus și Federația Rusă știm că aceste lucrări sunt cunoscute Moscovei”, a concluzionat Mircea Geoană.

blank