Actualitate, Ultima Ora

Mircea Diaconu, omul zilei, afirmă că nu este anti-sistem

Mircea Diaconu

“Oameni mi-au spus pe stradă că nu au mai fost la vot de 5 ani, de 15 ani. Au venit pentru mine. Deci, sunt voturi pozitive”

Proaspătul europarlamentar Mircea Diaconu este de părere că analiştii politici greşesc în aprecierile lor faţă de motivul succesului său. Într-un interviu acordat Jurnalulul Naţional, Diaconu a comentat aceste declaraţii care susţin că succesul său în alegerile europarlamentare a fost obţinut fie din cauza unui puternic sentiment public îndreptat împotriva sistemului, fie de sprijinul acordat de către PSD.
Întrebat cum comentează faptul că s-a generat o dispută în urma alegerii sale în Parlamentul European, potrivit căreia ar fi ştigat fiind considerat anti-sistem, pe de altă parte pentru că v-a ajutat PSD, Mircea Diaconu a spus:

“Asta mă supără îngrozitor. Ţin foarte mult la voturile astea. Ţin foarte mult la ele că sunt de altă calitate. Pe cuvântul meu de onoare că nu sunt voturi nici cerşite, nici furate, nici cumpărate. Sunt voturi curate. N-am cerut voturi de la nimeni, ele au venit pur şi simplu. Şi dacă se uită cineva foarte atent la ce s-a întâmplat… de regulă, la aceste alegeri, veneau 25% ca prezenţă. Acum sunt 32,5%. Cât face 32,5% fără 25%? 7%. Zgomotişti sunt câţi vrei, nu mă interesează. Dar ţin la voturile astea. Le respect. Mă raportez la ele, le preţuiesc. Nu pot să le las aşa. Singura reacţie pe care pot să o am la mizerii este pe tema asta. În rest, poate să spună oricine, orice, nu am nici o problemă. Cine spune chestia asta să vină cu mine pe stradă. Şi să vadă dacă într-adevăr oamenii care spun că m-au votat sunt de la PSD. Nu mă interesează să dau dezminţire. Dezminţirile sunt de regulă acceptarea porcăriei şi nu mă cobor la mizeriile de tipul ăsta. Spun doar atât: aceste voturi sunt voturi curate. Ceea ce în România este un lucru rar în ultima vreme. Şi mai e ceva ce s-a spus: că au fost voturi anti-sistem, deci voturi negative”.

Întrebat concret dacă se consideră un om anti-sistem şi dacă totul a pornit de la bătălia cu ANI, Diaconu insistă: “Fals. Sunt voturi pozitive. Cei mai mulţi oameni mi-au spus pe stradă că nu ar mai fi venit la vot sau nu au mai fost la vot de 5 ani, de 15 ani. Au venit pentru mine. Deci, sunt voturi pozitive. Eu nu sunt un om anti-sistem, şi aici analiştii ar trebui să discearnă. Eu sunt doar un cetăţean. Termenul e aceleaşi, dar cu înţelesuri total diferite. Ceea ce înseamnă mişcarea anti-sistem europeană, americană, e una, şi care într-adevăr e anti-sistem şi e la marginea anarhismului, iar în situaţia mea anti-sistemul ăsta se aplică în Romania. Adică anti-sistemul lui Băsescu, nu anti-sistemul politic democratic. E o mare diferenţă, iar dacă analiştii celebri nu înţeleg chestia asta, eu n-am timp să le dau lecţii. Cum să fiu anti-sistem? Dimpotrivă, tot timpul chem şi am chemat oameni civilizaţi, oneşti, normali să intre în politică. Singurul mod de a curăţi sistemul politic este să intri în politică, în partide, şI să intri pe regula jocului existent. E o chestiune de oameni, nu de sistem. Dar aşa facem, aruncăm vorbe din astea, deşi ştim foarte clar că sunt mici bombe, grenade”.


loading...