Actualitate, Stiri

Minus 9 grade în Harghita

Cea mai scăzută temperatură din acest an

frig_01287100

Cele mai scăzute temperaturi în zonele locuite din ţară s-au înregistrat, sâmbătă dimineata, în judeţul Harghita, unde mercurul termometrelor a coborât până la minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc. Dimineaţa aceasta a fost cea mai rece din actualul sezon, temperaturile scăzând cu cel puţin opt grade Celsius de la o zi la alta, apropiindu-se de limita gerului în Miercurea Ciuc.

Meteorologul Tanko Karoly, de la Staţia Meteorologică Miercurea Ciuc, a declarat că temperatura de minus 9 grade Celsius a fost înregistrată în municipiul reşedinţă de judeţ în jurul orei 6.30. “Este cea mai scăzută temperatură pe care am înregistrat-o în sezonul actual. La Miercurea Ciuc, minima a fost de minus 9 grade Celsius”, a precizat Tanko Karoly. Lângă

La Joseni, meteorologii au măsurat minus 7 grade Celsius, iar la Topliţa minus 6,4 grade. Temperatura a coborât sub limita îngheţului şi la Odorheiu Secuiesc, unde termometrele au indicat o minimă de minus 5 grade Celsius, iar termometrele de la Staţia Meteo Bucin au măsurat minus 4 grade.

Din datele culese de la staţiile Meteo din judeţ, reiese că în Harghita s-au înregistrat temperaturi negative în toate localităţile, determinând apariţia unui strat consistent de brumă şi îngheţ la sol.

Valori termice asemănătoare celor de sâmbătă dimineaţă s-au înregistrat, anul trecut, abia la începutul lunii noiembrie în judeţ.

Minima absolută a lunii octombrie în Harghita, de minus 13,5 grade Celsius, a fost consemnată la Miercurea Ciuc în anul 1988, în vreme ce maxima absolută, de 30,6 grade, a fost înregistrată în octombrie 1952, în aceeaşi localitate.