Actualitate, Featured

Ministrul Victor Costache a făcut, în România, operații pe care nu avea dreptul să le facă?

Un consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui PNL Ludovic Orban a devenit între timp ministru al Sănătăţii, iar consiliatul său este deja prim ministru. La audierea din Parlament, conferenţiarul Victor Costache a fost întrebat şi despre dosarul penal aflat în curs de cercetare, despre care a spus doar că are calitatea de martor. Este vorba de un deces în urma unei operaţii efectuate de ministrul nostru.

Drept pentru care nu ne vom amesteca în cazul declanşat de moartea unei paciente operate pe cord de conferenţiarul Victor Costache. Nu vom discuta nici despre prezența sa în Academia Recordurilor pentru o operaţie pe aortă pe care în România nu avea calificarea şi dreptul să o facă.

Mai mult, nu ne vom întreba nici pe ce baze (în afara de legăturile cu gaşca de la Sibiu şi cu cîţiva apropiaţi ai lui Klaus Iohannis) conferenţiarul Costache a fost decorat de preşedintele României! Toate acestea sunt secundare sau numai bune de cercetat de către cei interesaţi sau de către cei în drept. Dar nimic nu ne împiedică să luăm în discuţie statutul de specialist în chirurgie cardiacă pe care îl are şi nu prea conferenţiarul de la Sibiu.

Conferențiarul Victor Costache de la Facultatea de Medicină a Univ. Lucian Blaga din Sibiu a lucrat în Franţa şi a obţinut de la Ordinul Național al Medicilor (Franța) o atestare conform căreia este calificat în specialitatea „chirurgie toracică şi cardiovasculară”. Virgil Costache a fost înscris în tabelul Consiliului Judeţean al Ordinului medicilor din Haute Savoie sub nr. 4803 din noiembrie 2010.

blank

Dar asta era în Franţa! Domnul Costache, din dragoste de casă şi din dorinţa de afirmare, s-a întors în ţară şi a cerut echivalarea specializării sale de chirurg specializat în chirurgie toracică şi cardiovasculară din Franţa. De care chirurg? De aici începe toată tărăşenia!

În România, specializările sunt separate. Chirugia toracică este o specializare, cea cardiovasculară, altă specializare. În Franţa, pentru a obţine specializarea în chirurgie toracică şi cardiovasculară sunt necesari șase ani de pregătire, în vreme ce în România, numai pentru chirurgie cardiovasculară sunt necesari șapte, dintre care un an obligatoriu în chirurgie vasculară. Și, la sfîrşit, un examen. Ceea ce domnul Costache n-a făcut şi n-a dat!
Din cauza acestor diferenţe, nici chirurgia toracică şi nici cea cardiovasculară nu sunt recunoscute mutual între ţările membre din Uniunea Europeană. În consecinţă, legal, se echivalează doar partea comună din curricula de formare.
Apoi, în funcţie de durata şi curricula ţării în care medicul doreşte să practice, se completează stagiile lipsă şi abia apoi este susţinut examenul de medic specialist.
În consecinţă, la revenirea în ţară, Victor Costache ar fi trebuit să efectueze încă un stagiu de 1(un) an de zile în chirurgie vasculară şi apoi să se prezinte la susţinerea examenului pentru obţinerea titlului de medic specialist în chirurgie cardio-vasculară.
Ei bine, chirurgul nostru, devenit ministru, a descurcat-o româneşte.
Nu se ştie pe ce căi a obţinut un aviz al Colegiului Medicilor şi un Referat al Direcţiei Generale de Resurse Umane şi Certificare şi pe baza acestora s-a ales cu un Ordin nr 1187, semnat de minsitrul Eugen Nicolăescu în data de 15 10 2013.

blank

Și gata! A rezolvat româneşte echivalarea! Citiţi Ordinul 1187 cu atenţie reprodus mai sus! Chirurgul Victor Costache devenit specialist în chirurgie cardio-vasculară pe baza următoarei precizări-ordin (decizie) a ministrului Nicolăescu, de profesie contabil, ajuns între timp vicepreşedinte al Băncii Naţionale a Romaniei:

”Recunoaşterea prevăzută la art 1 s-a făcut cu scop profesional şi produce, în vederea exercitării pe teritoriul României a profesiei de medic cu calificarea de medic specialist Chirurgie Cardiovasculară, acelaşi efect ca şi Certificatul de medic specialist Chirurgie Cardiovasculară eliberat de Ministerul Sănătăţii!”

Echivalarea făcută cu ştampila şi semnătura ministrului are valoare de document oficial, chiar dacă şchioapătă la Limba română (la liberali este permis!).
Ce ne facem cu domnul ministru Costache? Îl acuzăm de fals şi uz de fals sau îl acuzăm pe ministrul Nicolăescu de semnătură ca primarul? Tot un fals este!
Ce ne facem cu ceilalţi medici specialişti din România care practică numai pe baza unui Cerificat de medic specialist, în vreme ce ministrul Sănătăţii este singurul care operează în cardiologie pe baza unei adeverinţe din Franţa şi a unui Ordin de ministru din România?

Cine are curajul să le astupe gura pacienţilor şi rudelor care au avut de suferit de pe urma operaţiilor pe cord făcute de domnul conferenţiar Victor Costache, ajuns ministru pentru filiaţiile sale liberale? Au dreptul aparţinătorii să-l acuze de malpraxis şi să ceară despăgubiri?
Și, în loc de final! Cît de tare trebuie să ne bazăm pe priceperea conferenţiarului decorat de Victor Costache în gestionarea domeniului Sănătăţii publice, mai ales că a debutat cu o enormitate:
–Rezidenţiatul pe unde dă Domnul!

blank