Ministrul ucrainean
International

Ministrul ucrainean al Aparării indeamnă Germania să acționeze dacă nu vrea un nou RDG

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat vineri că reticența Berlinului de a furniza arme Kievului încurajează agresiunea rusă și a sugerat că Moscova ar putea spera să revigoreze Republica Democrată Germană din estul Germaniei, conform Reuters.

Spre deosebire de unii dintre aliații săi din NATO, Germania nu oferă Kievului arme în timpul confruntării cu Rusia, care a adunat trupe în apropierea Ucrainei.

De asemenea, Berlinul a refuzat să elibereze permise pentru exportul de arme de origine germană din Estonia, către Ucraina.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat parlamentului că Kievul apreciază ajutorul Germaniei în tratarea soldaților răniți, după ce Berlinul a declarat că va trimite Ucrainei un spital de campanie și 5.000 de căști de protecție.

„Dar nu acceptăm poziția oficială (a Germaniei) în ceea ce privește furnizarea de arme și alte decizii care subminează securitatea Europei și încurajează de facto agresorul”, a spus el.

„Ne-am avertizat partenerii occidentali că obiectivul Kremlinului nu este atât Ucraina, cât subminarea NATO și UE”, a continuat Reznikov.


Pretențiile Rusiei s-ar putea multiplica

Rusia a insistat pentru o redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

Cererile sale de securitate, prezentate în decembrie, includ încetarea extinderii ulterioare a NATO, împiedicând Ucrainei să se alăture vreodată și retragerea forțelor și armamentului alianței din țările est-europene care s-au alăturat după Războiul Rece.

SUA a declarat oficial că aceste cerințe nu pot reprezenta nici măcar subiectul unei discuții.

Reznikos consideră că Rusia ar putea să ridice și problema restabilirii RDG
Reznikov a sugerat că Rusia ar putea dori să ridice problema restabilirii Republicii Democrate Germane, care a fost fondată în partea de est a Germaniei în 1949, condusă de comuniști și dominată de Moscova până la căderea Zidului Berlinului în 1989. A urmat reunificarea Germaniei în 1990.

„Redestabilirea RDG (Republicii Democrate Germane) este o continuare logică a cererilor ruse care au fost deja făcute”, a spus el.

Rusia a spus că nu intenționează să atace Ucraina și că nu vrea război. Nu a făcut nicio referire la dorința de a redesena granițele Germaniei.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat luna aceasta că Germania „nu a sprijinit exportul de arme letale în ultimii ani”, iar ministrul Apărării din Germania a spus că Berlinul nu trimite arme letale în zonele de criză, deoarece ar putea „alimenta situația”.

blank