Featured, Medical

Ministrul Sănătăţii, cand se pot intrerupe scolile din cauza gripei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reamintit că inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot lua decizia suspendării cursurilor, acolo unde absenteismul din cauza gripei depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală.

„Inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot să ia decizia suspendării cursurilor acolo unde absenteismul depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală. (…) Circulaţia virusului gripal este mai intensă în anumite regiuni. Acolo măsurile trebuie luate în concordanţă cu ceea ce se întâmplă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a spus că judeţele afectate de gripă sunt în sudul ţării şi focare locale în rest.

„Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii”, a explicat ministrul.

Ea a menţionat că numărul cazurilor de îmbolnăviri în şcoli, în prima săptămână, în momentul în care a luat decizia de a transmite Ministerului Educaţiei rugămintea să suspende cursurile (pe 25 ianuarie), a fost de 5.824, iar în următoarea săptămână, exceptând zilele libere, 4.700.

În context, prof. dr. Adrian Streinu Cercel le-a recomandat părinţilor ca pe timpul vacanţei intersemestriale copiii să fie duşi la bunici şi nu în locuri aglomerate.

„Fiind vorba de şcoli, slavă Domnului că vine o vacanţă. Scurtă, lungă, nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu îşi ia copiii să îi ducă în mall-uri este un lucru bun, dacă nu înţelege acest lucru atunci ne vom aştepta să avem un nou sezon cu îmbolnăviri cu virus gripal. Recomandarea noastră, a specialiştilor, este ca în această săptămână să îi ducă la bunica, la bunicul, la ţară, în altă parte, dar nu în mall-uri sau în zone în care aglomeraţia este foarte mare”, a punctat medicul.

El a explicat că nu este vorba despre „un virus cu mutaţii”, ci „de virusul AH1N1 care a generat majoritatea infecţiilor şi se face răspunzător de o mare parte din decese”. „Cel de tip B este foarte puţin în circulaţie, ceea ce este un lucru bun. Ca atare, nu ne aşteptăm să avem multe encefalite, de exemplu”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

blank