Actualitate, Featured

Ministrul propus pentru Fonduri Europene spune că România are risc de dezangajare de 3,2 miliarde euro

Ministrul pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș a declarat în audierile din comisiile de specialitate că există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro în anul 2020. „Trebuie să luăm încă de la începutul anului măsurile necesare pentru a evita riscul de dezangajare”, le-a transmis Marcel Boloș parlamentarilor din Comisie. La audiere a participat și premierul desemnat, Ludovic Orban.

Marcel Boloş a primit aviz favorabil în comisie – au fost 21 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere.

Eugen Teodorovici a cerut, în timpul audierii propunerii PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene Marcel Boloș, consemnarea unui vot favorabil din partea sa. Victor Ponta a cerut și el consemnarea unui vot “pentru” în comisia reunită.

Social democratul Eugen Teodorovici a cerut consemnarea votului său favorabil pentru propunerea PNL la Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, marți, în cadrul audierilor din Comisia reunită pentru Afaceri Europene. Acesta a părăsit ședința comisiei de audiere, pentru a participa la alte comisii parlamentare.

De asemenea, Victor Ponta a cerut și el consemnarea votului “pentru” nominalizarea liberalilor la Ministerul Fondurilor Europene.

”Deși nu o sa votez pentru învestirea Guvernului Orban, azi votez pentru dl. Boloș. Am lucrat cu el, l-am numit secretar de stat. Faptul că profesioniști din guvernul Ponta vor lucra în Guvernul Orban e un lucru foarte bun”, a spus Ponta înainte de a părăsi sala de ședință.

În timpul discuțiilor, ministrul demis al Finanțelor a început cu o declarație care a stârnit nemulțumire în sală. „Țara bine nu se mai face, asta e sigur”, și-a început Teodorovici alocuțiunea. Replica a venit de la liberalul Ionel Dancă. „După ce ați făcut este și foarte greu”, a spus acesta.

La audieri, ministrul propus pentru Fonduri Europene a declarat că trebuie făcute toate eforturile pentru ca România să nu piardă banii europeni și a propus mai multe măsuri. „Avem nevoie de măsuri de normalitate -de la simplificarea procedurală, debirocratizarea instituțională, până la crearea celor mecanisme de creditare inovative”, a declarat Boloș.

„Riscul de dezangajare exista si in actuala perioada de programare pana nu vedem inchis anul financiar, iar anul viitor e un risc de dezangajare de 3.2 miliarde (pe toate programele) ceea ce inseamna o dublare a eforturilor pentru ca in acest an a fost de 1,9 miliarde si a ramas 577 de milioane in zona programului operational regional. Boloș: Trebuie sa luam inca de la inceputul anului masurile necesare pentru a evita riscul de dezangajare. Avem pe politica de coeziune 30,5 miliarfe euro alocatea iar sarcina noastra e aceea de a avea la inceputul anului 2021 documentele programatice finalizate astfel incat sa fim in situatia in care sa putem accesa banii europeni inca din prima parte a anului 2021”, le-a mai transmis Boloș parlamentarilor.

Viitorului ministru, Eugen Teodorovici i-a cerut să se implice în ancheta care îl vizează pe liderul USR, Dan Barna. „Vreau să mă asigur în schimb ca veți asigura toate informațiile legate de speța Barna. Din semnalele pe care le am înteleg că se încearcă să se ascundă lucruri. Se încearcă să se ascundă documente pe care le cere DLAF”, a spus Teodorovici.

„Îi mulțumesc domnului Teodorovici pentru sprijinul pe care ni-l oferă referitor la procedura Barna. Există o obligație legală. Cuvintele de ordine sunt transparență și deschidere”, a fost replica lui Boloș.

La ora transmiterii acestei știri, continuă audierea în comisie, la finalul audierii urmând să fie dat un aviz.