Ministrul Muncii
Social

Ministrul Muncii anunță probleme la recalcularea pensiei. Ce se petrece cu cei ce iau pensia pe card

Ministrul Muncii anunță probleme la recalcularea pensiei. Ce se petrece cu cei ce iau pensia pe card? Trimiterea deciziilor de recalculare a pensiilor a fost decalată de mai multe ori în ultimele luni. Ministrul muncii nu are o explicație clară a amânării.

Ministrul muncii a avut o intervenție la un post de televiziune în care a încercat să explice de ce adeverințele cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari abia după 15 august.

Nu a avut succes și s-a încurcat în propriile declarații.

Ea a încercat să dea „vina” pe faptul că Poșta nu poate trimite aceste adeverințe cu pensia reclaculată și celor care primesc pensia pe card deoarece nu ar avea această atribuție. Complet fals! Ordonanța de urgență care reglementează modul în care adeverințele cu pensia reclaculată trebuie trimise pensionarilor NU face nicio distincție între pensionarii ce iau pensia pe card și cei care o iau prin poștă.

Inițial s-a spus că adeverințele cu pensia reclaculată vor ajunge în luna mai, la final.

Au existau discuții potrivit cărora deciziile vor fi trimise începând cu data de 10 iulie, însă Casa Națională de Pensii a anunțat oficial că documentele vor fi trimise prin Poșta Română abia de pe 15 august.

Ministrul Muncii anunță probleme la recalcularea pensiei. Ce se petrece cu cei ce iau pensia pe card

Ministrul muncii a susținut că una dintre problemele cu care s-au confruntat cei de la Casele de Pensii a fost faptul că jumătate dintre pensionari, cei care iau pensia pe card riscau sa nu primească decizia cu pensia reclaculată prin poștă.

„În momentul ăsta suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus (evident că nu este așa – există o întârziere de 3 luni n.red), discutând în amănunt toate etapele legate de aplicarea noi legea pensiilor, împreună cu colegii de la Casa Naționale de Pensii Publice am constatat câteva lucruri.

Unul dintre ele că, în convenția pe care noi, Casa Naționale de Pensii Publice o aveam cu poșta română, aveam cadrul legal doar pentru transmiterea pensiilor, pentru cei aproximativ 2.500.000 de pensionari care primesc pensiile prin factorii poștali, respectiv, pentru ca aceștia să primească taloanele de pensie, cum ni se spune în termenii așa cunoscuți în popor, pentru cei aproximativ 4.800.000 de pensionari.

Constatând acest lucru, faptul că, practic, noi nu aveam cadrul legal prin care să autorizăm Casa Naționale de Pensii care să lucreze împreună cu cei de la poșta română pentru a transmite deciziile de recalculare, sigur am inițiat un act normativ care a apărut săptămâna trecută, sâmbătă, în Monitorul Oficial, ordonanța 89/2024, prin care îi autorizăm pe cei de la Casa Națională de Pensii Publice să încheie convenția prin care și deciziile de pensionare pot fi transmise cu poșta română”, a precizat ministerul Muncii.

Ordonanța nu deosebește tipuri de pensionari

Citește și  Percheziții DNA la Protecția Mediului Alba

Lucrurile nu stau deloc așa, iar Ordonanța din care am citat spune foarte clar:

(2) Casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii în aplicarea prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și le transmit către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română“ – S.A. pe bază de borderou.

(3) Companiei Naționale „Poșta Română“ – S.A. i se încredințează cu titlu de exclusivitate prestarea serviciilor de trimitere la domiciliul beneficiarilor, inclusiv a serviciilor integrate de tipărire, formare și condiționare a plicurilor conținând deciziile emise conform alin. (2).

(4) Prestarea serviciilor prevăzute la alin. (3) se efectuează în baza convenției încheiate între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Casa Națională de Pensii Publice, și Compania Națională „Poșta Română“ – S.A.

(5) Serviciul de distribuire la domiciliul/reședința destinatarilor se efectuează prin trimitere de corespondență cu confirmare de primire pentru destinatarii aflați pe teritoriul României și al statelor care acceptă serviciul confirmare de primire, respectiv prin trimitere de corespondență recomandată pentru destinatarii aflați pe teritoriul statelor care nu acceptă serviciul confirmare de primire.

Astfel că motivul invocat de ministrul muncii pentru amânarea trimiterii adeverințelor cu pensiile recalculate nu stă în picioare.

Formula recalculare

VPR (81 lei) x Numărul total de puncte

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioadele asimilate se dau pentru perioada de concediu, armată, studii (0,25 puncte/an)

Punctele de stabilitate:

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

1 punct fiecare an muncit peste 35 de ani.

blank