Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că luni va transmite la CCR sesizarea privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Curtea va fi sesizată după ce ministrul va avea o discuţie cu premierul. În replică, Iohannis a precizat că nu există „niciun conflict şi niciun temei pentru sesizarea CCR” şi că, potrivit legii, revocarea stă la latitudinea şefului statului.

„Cu timpul şi cu experienţele acumulate, devii din ce în ce mai puţin surprins. Am primit de la preşedintele republicii documentul politic prin care îmi aduce la cunoştinţă că nu o revocă pe doamna procuror şef. De ce spun politic, pentru că nu a venit cu argumente juridice, nu a venit cu argumente manageriale şi mi-a spus înaintea raportului meu că nu o va revoca. Am vorbit cu doamna premier chiar ieri, i-am prezentat principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas ca zilele acestea să finalizez sesizarea ca să valorific şi documentul politic de la preşedinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier din nou, (..) îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord şi să şi-o însuşească şi tot luni să o trimitem. Draftul de sesizare e făcut, dar trebuie să completez şi cu argumente pe care preşedintele le-a adus la respingerea cererii de revocare. Noi am spus că vom ataca la Curte, asta vom face. Doamna Dăncilă este de acord, ieri mi-a zis că este de acord”, a declarat ministrul Justiţiei.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Tudorel Toader că nu există niciun motiv pentru sesizarea CCR pe tema revocării procurorului-şef al DNA subliniind că, potrivit legii, preşedintele este cel care decide asupra acestui aspect, iar în acest moment procedura este încheiată. 

„După părerea mea nu există niciun conflict şi niciun temei pentru sesizarea CCR. (…) Legislaţia în vigoare a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu aceasta revocare. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. (…) Nu există niciun conflict între preşedinte şi guvern şi nu există absolut niciun temei pentru sesizare. Ce să decidă CCR într-o chestiune unde legea spune că preşedintele poate să accepte sau nu. Din punctul meu de vedere procedura s-a încheiat. (…) Putem înţelege că ministrul este nemulţumit personal” , a declarat Iohannis, la Parlament. 

Ulterior, Tudorel Toader a revenit cu precizări, declarând că nu a acţionat în nume personal referitor la sesizarea ce urmează a fi făcută la CCR privind refuzul şefului statului de a o revoca pe Codruţa Kovesi.

„Dacă v-a spus dânsul, eu pot să îl contrazic pe dumnealui? Preşedintele republicii întotdeauna cred că are dreptate. Eu nu am acţionat în nume personal (..). Eu mă comport ca ministru al justiţiei, în numele ministerului pe care îl coordonez şi făcând parte din Guvernul alianţei de la guvernare. Prin urmare, este absolut exclusă această ipoteză pentru că nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal. Ca argument, nu cred că doamna prim-ministru, nu cred că alianţa de la putere ar da curs solicitării mele în nume personal. Am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului”, a declarat ministrul Justiţiei.

Şeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pe 10 aprilie, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 11 aprilie, că aşteaptă mai întâi să vadă ce va face preşedintele Klaus Iohannis în privinţa revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurări că „sigur îl va susţine pe ministrul Justiţiei”, Tudorel Toader.