Actualitate, Stiri

Ministrul Guvernului Ponta care aspiră la… Cartea Recordurilor

Maria Grapini: Niciun ministru n-a spus până acum ce prost e Guvernul

Garpini

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi că poate să intre în Cartea Recordurilor prin poziţia unicat a unui ministru care vine şi spune în public ce prost este Guvernul din care face parte, şi că membrii acestuia nu înţeleg mediul de afaceri.

Premierul Victor Ponta, aflat la Vilnius, a declarat că responsabilitatea relaţiei cu mediul de afaceri revine în primul rând chiar ministrului delegat pentru IMM, Maria Grapini, şi că, dacă aceasta este nemulţumită, atunci sigur va fi găsit un ministru mai bun.

„Dacă s-a înţeles că eu am apăsat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum şi să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea recordurilor”, a spus Grapini la o conferinţă organizată de Mediafax.

Ea a răspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reproşat ministrului că vorbeşte prea mult despre ce trebuie să facă statul pentru mediul de afaceri şi pentru firme, şi că a apăsat prea mult pedala Guvernului.

Vasilescu a făcut această observaţie după ce a afirmat că decizia de stopare a creditării adoptată la nivel de vârf în multe bănci pe motiv de criză, insolvenţe, sau management prost reprezintă o judecată greşită, dar banca centrală nu este minister şi nu poate le poate spune ce să finanţez

Grapini a arătat că problemele mediului de afaceri nu sunt înţelese perfect la nivelul Executivului şi că uneori are impresia „că merge pe contrasens” când prezintă în Guvern dificultăţile firmelor.

„Nu se înţeleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori că merg pe contrasens când mă duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta este problema mea. De aceea mi-aş fi dorit ca mai mulţi oameni de afaceri să-şi asume acest risc şi să fie dispuşi să-şi bage în acest malaxor întreaga carieră. M-am dus în sistemul public cu dorinţa de încerca sa transmit în Executiv problema reală din mediul economic”, a spus Grapini.

Ea i-a amintit consilierului guvernatorului BNR că în afară de critica la adresa Guvernului ea a lansat şi ceva foarte nepopular, anume că au intrat în business oameni care nu se pricep să facă business. Grapini a mai arătat că militează atât la nivelul Guvernului, cât şi al Parlamentului să nu mai intervină în mediul privat.

„Încerc eu să conving comisia din Parlament, şi eu sunt deputat, că statul nu trebuie să se mai amestece în businessul privat, cum vrea să pună acum să fie comision de 5%. Şi eu întreb de ce să fie 5% şi nu 7%? Sau 12%? Dacă este economie de piaţă eu trebuie să fac reglementare unitară, echidistantă, nu pe grupuri de interese, nu pe monopol, şi să las ca cererea şi oferta să-şi spună cuvântul”, a continuat Grapini.

Ministrul IMM-urilor a revenit imediat la antreprenori, arătând că deşi unii dintre oamenii de afaceri nu sunt pregătiţi pentru business, ei se comportă ca o barieră pentru ceilalţi.

„Deci este clar, am spus-o răspicat, şi la toate întâlnirile din judeţe, avem oameni de afaceri care au devenit blocatori. Nu se pricep, şi asta nu e o vină, ci este o lipsă de cultură antreprenorială şi a fost trendul ăla de după ’90, că toţi puteau fi oameni de afaceri. Nu toţi putem fi toţi oameni de afaceri, pentru că nu toţi putem cânta la operă, chiar dacă am vrea”, a conchis Grapini. (I.G.)

blank