Anze Logar ministrul de externe sloven a fost confirmat cu noul coronavirus. Șefii diplomațiilor din țările baltice, precum și lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, au intrat în autoizolare, după ce la începutul săptămânii s-au întâlnit la ministrul de externe al Sloveniei. 

Ministrul de externe sloven Anze Logar a fost testat pozitiv la noul coronavirus după ce s-a întors din deplasarea în Estonia, Lituania şi Letonia pe care a efectuat-o la începutul săptămânii. Logar nu prezenta simptome şi a făcut un test de rutină, care a ieșit pozitiv. El a intrat în carantină timp de zece zile, la fel şi colaboratorii săi cei mai apropiaţi.

Miniştrii de externe din cele trei ţări baltice, cu care șeful diplomației slovene a avut întâlniri, au intrat sâmbătă și ei în autoizolare. La fel și lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a anunțat că va face și un test COVID. Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania după alegerile prezidențiale din țara sa și prigoana opozanților pornită de președintele Aleksandr Lukașenko. Or, legislația din Lituania cere ca orice persoană care a fost contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu coronavirus să intre în autoizolare pentru 14 zile.

Ministrul sloven de externe, Anze Logar, s-a întors joi din turneul în ţările baltice, unde s-a întâlnit cu omologii săi din Letonia, Edgars Rinkevics, din Estonia, Urmas Reinsalu, şi din Lituania, Linas Linkevicius.

Pe de altă parte, și preşedintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv, sâmbătă, la câteva zile după ce s-a întors dintr-o vizită la Tallin, capitala Estoniei. Deşi nu s-a stabilit în ce moment s-a infectat Duda, el a participat luni la un forum de investiţii la Tallin, unde s-a întâlnit cu preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev.

Kersti Kaljulaid a transmis apoi pe pagina sa pe Facebook că a fost testată vineri, la întoarcerea dintr-o deplasare în Franţa, şi că rezultatul a fost negativ.

În ceea ce-l privește pe președintele Bulgariei, Rumen Radev, acesta şi-a scurtat deplasarea la Tallin pentru a se întoarce marţi la Sofia şi a intrat în izolare din cauza unui contact cu o persoană contaminată în ţara sa.