Transnistria
International

Ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Forțe interne din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea”

Ministrul de Externe din Republica Moldova acuză că există elemente interne în Transnistria care încearcă să destabilizeze întreaga regiune. Acesta susține că evenimentele tensionate sunt legate de contextul în care Republica Moldova face pași tot mai hotărâți în direcția apropieriid e Uniunea Europeană.

„Forțe interne din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea”

Moldova lansează acuzații grave la adresa separatiștilor din Tiraspol

Temerile au crescut, recent, la Chișinău, că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină.

„Vrem să rezolvăm conflictul din Tranisnistria prin dialog pașnic și prin diplomație. Ce vedem este o majoritate absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană care nu vor să trăiască într-o zonă de război și care își doresc pacea, însă sunt forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea.

Sunt limitate, însă vor să joace jocuri, să ridice tensiunile, să provoace, să facă populația Transnistriei isterică și să inducă frică în populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre.

Lucrăm pentru a ne asigura că aceste lucruri nu se întâmplă”, a spus Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters.

Ce spune Maia Sandu despre explozia de la aeroportul din Tiraspol
Autoritățile din Tiraspol au consemnat trei atacuri, respectiv cel de la sediul Ministerului Securității din oraș, care a avut loc luni, un atac în orașul Grigoriopol și un incident petrecut la Parcani. În legătură cu explozia de la aeroportul din Tiraspol, președintele Republicii Moldova a declarat:

„Este o informație despre o explozie. Sursa acestei explozii nu o cunoaștem încă”, a spus Sandu, potrivit Antena3.

Maia Sandu a declarat, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, că autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.