Ministrul de externe al Perului, Elizabeth Astete, a demisionat, duminică, după ce a recunoscut „marea greșeală” de a se fi vaccinat anti-COVID-19 în ianuarie, înaintea categoriilor prioritare.

„I-am prezentat președintelui țării scrisoarea de demisie din funcția de ministru de externe”, a anunțat ministrul de externe Astete pe Twitter.

Demisia i-a fost acceptată imediat de președintele interimar Francisco Sagasti.

Fost președinte, vaccinat încă din octombrie
Elizabeth Astete este al doilea ministru din guvernul peruan, după ce al Sănătății, care a plecat din guvern în urma acestui scandal.

Pilar Mazzetti a demisionat după ce presa a dezvăluit că fostul președinte Martin Vizcarra a fost vaccinat împotriva COVID-19 în octombrie 2020.

Peru se diferențiază de alte țări, în care politicienii s-au vaccinat printre primii cetățeni, pentru a da un exemplu. Dimpotrivă, în Peru guvernanții sunt criticați și se consideră că au primit „peste rând” serul anti-COVID.

Deocamdată, personalul medical este primul vizat de campania de vaccinare în Peru.

Ultimele date arată că Peru a înregistrat 43.491 de decese cauzate de coronavirus, la 1,22 milioane de cazuri confirmate.

Sistemul sanitar din Peru este sub presiunea pandemiei și mulți pacienți ajung să stea la coadă nu doar pentru vaccin, ci pentru oxigenul vital pentru supraviețuire, în cazul formelor grave de COVID.

Cruciada anti-COVID. Peste 15 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie
Peste 15 milioane de cetățeni din Marea Britanie au fost vaccinați până acum cu prima doză a vaccinului anti-COVID.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din Marea Britanie, Nadhim Zahaqi.

Executivul britanic și-a atins obiectivul de a oferi, până la jumătatea lunii februarie, cel puțin prima doză pentru patru grupuri vulnerabile în fața COVID-19, scrie Adevărul.ro.

Au fost vaccinați vârstnicii din centrele de îngrijire și personalul acestora, persoanele cu vârste de peste 80 de ani și lucrători sanitari din prima linie, cei cu vârste de peste 75 de ani și cei cu vârste de peste 70 de ani.