Actualitate, Cultura

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, la primele gafe

Vlad Alexandrescu este, de profesie, profesor universitar de franceză. A avut și un  mandat de ambasador. Pare să fie propunerea GDS-ului însușită de Dacian Cioloș, în ceea ce privește filiera prin care a devenit managerul Culturii. Probabil tocmai pentru că n-a avut nevoie să fie artist, în vreunul dintre domeniile păstorite de Ministerul său, nici nu este convins că ar trebui ca managerii diverselor instituții de cultură să aibă calificare în domeniu. Ca atare, a propus Cabinetului din care face parte – în noaptea de An Nou, cu un zel demn de o cauză mai bună – un proiect de modificare a ordonanței de urgență 189/2008, prin care solicită îndepărtarea prevederii ca cei care participă la concursurile organizate pentru un post de manager al instituțiilor de cultură să aibă studii ”în domeniul de activitater al instituției”. Am putea crede că Vlad Alexandrescu a luat exemplu de la un fost ministru al Sănătății – Eugen Nicolăescu – cel care a suflat peste banii alocați domeniului spre afaceriștii în ale achizițiilor de aparatură și materiale și în construcții și care, pentru aste isprăvi, n-a avut nevoie de o diplomă în medicină, una de economist i-a ajuns. Acesta fuse și motivul pentru care a înființat posturi de directori de specialitate, în spitale, altele decât funcțiile de manageri ai spitalelor, unde diplomele de management (obținute în Academia de Studii Economice) erau de-ajuns. Că ceea ce propune actualul ministru al Culturii nu este o simplă neînțelegere a fenomenului (sau că ar gândi doar la introducerea unui specialist în economie, la nivel de vârf, în conducerea instituțiilor de cultură), ci o deliberată ”arestare” a procesului de selectare a cadrelor de conducere, o demonstrează modificarea prevederii legate de numirea comisiei de examinare: maximum trei membri, toți din departamentul pentru care se organizează examinarea: juridic, dacă un manager în domeniu se caută, economic, dacă acolo este nevoie de un director samd.

Revolta UNITER-ului pe această temă este maximă: Ion Caramitru a alcătuit deja o adresă de protest, pe care se pregătește s-o trimită la Guvern. ”Cum poate beneficia de prestigiu și autoritate în rândul angajaților și în rândul publicului un așa-zis manager care, de orice profesie ar fi, ar urma să conducă activitatea unui teatru sau a unui muzeu ori a unei biblioteci publice?

Considerăm și mai grav faptul că, prin modificarea propusă, sunteți într-o flagrantă contradicție și cu Programul de Guvernare al Cabinetului din care faceți parte. Potrivit Programului, Guvernul Dacian Cioloș își propune <<profesionalizarea administrației publice prin recrutare și evaluare pe bază de competențe și performanțe>>, <<dezvoltarea și implementarea unui sistem de management al performanței personalului angajat în cadrul administrației publice>>”, se menționează în document.

Vlad Alexandrescu nu are încă un punct de vedere pe această temă, urmând ca după ce aburii șampaniei din 31 decembrie se împrăștie, să analizeze încă o dată proiectul de ordonanță. Eventual, să-l scoată de pe site.

blank