Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock se declară „incredibil de îngrijorat” de varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, care a ajuns deja în Regatul Unit, relatează BBC. „Este o problemă chiar mai mare” decât noua tulpină din Marea Britanie, a spus Hancock într-un interviu pentru BBC Radio.

Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock se declară „incredibil de îngrijorat” Varianta britanică este mult mai contagioasă și s-a răspândit deja în majoritatea țărilor europene

Din cauza noii variante detectate în Africa de Sud, ajunsă în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, Regatul Unit a restricționat zborurile din și spre această țară și a decis că toți cei care ajung în Marea Britanie din Africa de Sud trebuie să intre în carantină.

„E o problemă foarte, foarte gravă”, a spus Hancock.

Aceasta, în condițiile în care un cercetător de la Universitatea Oxford a spus că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2.

„Convingerea mea este că vaccinul va fi eficicient împotriva tulpinei din Kent (varianta nouă din Marea Britanie, n.r.). Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare” a spus Sir John Bell.

Oamenii de știință cred că varianta britanică a coronavirusului provine din sud-estul Angliei. Mutația face ca virusul să se transmită mai ușor, deși nu pare să provoace simptome mai grave.

Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

„Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei”, a explicat cercetătorul de la Oxford.

Bell a precizat, la Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat.

„Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.

Citeste si...
Klaus Iohannis: ”Pentru București cred că este nevoie de restricții suplimentare”