Actualitate

Ministrul Anca Dragu, deja pe o listă scurtă de remaniabili? Dacian Cioloș remaniază oamenii lui Ponta din eșalonul doi guvernamental

Se vede că am intrat în precampanie electorală: liberalii construiesc strategii de preluare a puterii și sugerează, pe la colțuri, c-ar putea prelua câteva dintre ministerele ocupate acum de oamenii lui Cioloș.

Ca urmare, la bursa zvonurilor a apărut chiar și-o listă de remaniabili, deși miniștrii abia de-au apucat să facă cunoștință cu o parte din personalul instituțiilor în care își desfășoară acum activitatea.  Ar fi vorba de 8 ministri (din 22, câți sunt în cabinet),  cărora le-ar fi imputate  probleme de imagine sau asupra cărora ”ar plana suspiciuni”, conform surselor politice citate de România TV. Prima pe listă ar fi ministrul de Finanțe, Anca Dragu, fiind vizată pentru scandalul iscat în urma declarațiilor sale privind persoanele cu salarii mici din România.

Alte nume pe listă (or ministere pe care le vizează divreși combinatori liberali) ar fi: Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, pentru lipsa de rezultate privind îmbunătățirea absorbției (deși n-ar fi putut avea niciun șef normal pretenția să vină cu bagheta magică de-acasă, să dea timpul înapoi ca să remedieze lucruri stricate de vreo cinci Cabinete), Dan Stoenescu, ministrul Românilor de pretutindeni, Cristiana Palmer, ministrul Mediului, Adrian Curaj, ministrul Educației,  Raluca Prună, ministrul Justiției și Petre Tobp, ministrul de Interne.

Între timp, însă, gospodar și pus pe treabă, premierul Cioloș eliberează din funcții oamenii aduși de Victor Ponta și își apropie toate instrumentele guvernamentale necesare pentru o bună stăpânire a actului guvernamental. Vineri, 15 ianuarie, l-a eliberat pe Alexandru Năstase, din funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru investiţii străine și Parteneriat public-privat, pe care o ocupa din 2014. De asemenea, Dacian Cioloş a decis mutarea lui Ion Anghel din funcţia publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului în funcţia publică vacantă de secretar general adjunct. De asemenea, printr-o decizie a premierului, Claudia Georgescu va exercita temporar, prin detaşare, funcţia de secretar general al Ministerului Tineretului şi Sportului.